Přírodní léky na úzkost? Heřmánkový čaj, šťáva z bezinek, lékořice, petržel i kapusta

1. říjen 2019

Snad každý někdy ve svém životě poznal pocity strachu a úzkosti. Jídlo bohaté na flavonoidy může být tou správnou přírodní medicínou. Jak se zdá, pracuje podobně jako léky proti úzkosti, ovšem bez nežádoucích účinků.

Léky jako diazepam mají sedativní, svaly uvolňující účinek, který působí proti úzkosti a pomáhá cítit se klidněji. Toho dosahují, přinejmenším zčásti, tím, že posilují aktivitu neurotransmiteru na specifickém místě mozku. Přírodní látky flavonoidy ovšem pracují podobně.

Jedna z prvních studií, která tento efekt vysledovala, byla uskutečněna v Dánsku roku 1988. Identifikovala flavonoid, který pocházel z extraktu meduňky, muškátového oříšku, skořice a anděliky lékařské. Flavonoid amentoflavon byl stejně jako diazepam schopný navázat se na určité receptory v mozku.

Od té doby byla identifikována velká skupina dalších flavonoidů, které to dokáží také. Jeden z nich pochází z mučenky, další najdete v sušených květech heřmánku pravého, šalvěji, zeleném čaji, lékořici, lipovém květu nebo ginkgo bilobě, známém stimulantu mozkové činnosti.

Tento výčet by pro nás měl být inspirativní pobídkou k popíjení zeleného, heřmánkového a šalvějového čaje. Čaj se dá udělat i z lékořice, také můžeme konzumovat známé lékořicové cukrovinky. Lipový květ je běžnou součástí sedativních čajů a ginkgo a mučenku využívají mnohé doplňky stravy.

Čtěte také

Užívání lékařské medikace není bez rizika. Své o tom ví řidiči, protože může způsobit otupělost a spavost, podstatnou nevýhodou jsou také výpadky paměti a špatná koordinace pohybů.

I proto někteří vědci hledají bezpečnější alternativy. Takto například zjistili, že flavonoidy chrysin a apigenin nezpůsobují výpadky paměti, a to ani ve velkých dávkách, které jsou efektivní náhražkou léků. Ve skutečnosti měl apigenin mírně povzbuzující účinek při procesech učení.

Je proto užitečné do stravy zahrnovat jídla s vysokým podílem flavonoidů. Patří mezi ně například kakao a kakaové boby, bezinky a šťáva z nich, všechny bobulové plody, karobová mouka, čerstvá petržel, salát radicchio, čaje černý a zelený, kapusta, kumquat, rukola, vinné hrozny a plody acai.

Spustit audio

Související