Ve všedních dnech večer nabídne Český rozhlas České Budějovice nově četbu na pokračování

2. leden 2020

Nový pořad, koncerty, přímé přenosy, rozhlasové výročí nebo rozsáhlý audioarchiv k pohodlnému poslechu prostřednictvím počítače nebo mobilního telefonu. To a mnohé další nabídne Český rozhlas České Budějovice v roce 2020.

V letošním roce oslaví českobudějovický rozhlas 75. výročí vysílání. „Je to velký závazek, bohatá historie i důvod k oslavám. Budeme se tomu celý rok věnovat, uspořádáme velký slavnostní koncert, šířeji pojatý Den otevřených dveří a budeme se snažit být blíže posluchačům, to znamená, že budeme vyjíždět s naším programem a moderátory po kraji,“ uvádí ředitel Českého rozhlasu České Budějovice Zdeněk Duspiva.

Změny v programu stanice začaly už loni, například návratem k dvouhodinové stopáži pořadu Písničky pro radost. „V posledních dvanácti letech jsme vysílali tříhodinové Písničky pro radost, ale začalo se ukazovat, že tato stopáž je možná trochu delší, než je nutné, tudíž jsme se vrátili ke dvěma hodinám,“ vysvětluje vedoucí programu Martin Schuster.

Petr Kronika ve studiu při moderování pořadu Písničky pro radost

„Potvrdilo se, že neochabuje zájem o gratulace v Písničkách pro radost, ale ani jsme neztratili posluchače. Ta třetí hodina už totiž poněkud vázla, protože z dramaturgického hlediska byl pořad celé tři hodiny stejný. Podle mého názoru dvě hodiny stačí a pořád jsme v jihočeském éteru v tomto exkluzivní,“ dodává.

Po zkrácení Písniček pro radost vznikl od 10 hodin prostor pro rozhovory se zajímavými lidmi z jižních Čech a dalšími osobnostmi. V loňském roce obohatila program i rubrika Jihočeské kroniky a  půlhodinka nazvaná Koncertní ozvěny od Tří lvů, která nabízí záznamy z hudebních vystoupení.

V roce 2020 bude Český rozhlas České Budějovice podle Martina Schustera nadále sázet a kvalitní zpravodajství z regionu, jihočeské zajímavosti, komentáře a rady odborníků i magazíny o životním stylu, koníčcích, zvířatech nebo kultuře.

Zazní díla Čapka, Haška i Hájíčka

Největší změnou v programu je zrušení pořadu Rozhlasový bazar. „Ten formát není ryze rozhlasový a došli jsme k závěru, že dnes už je spousta platforem a prostorů, kde se dá různě inzerovat. My jsme se rozhodli místo toho pro návrat oblíbené četby na pokračování,“ říká Martin Schuster.

Od 6. ledna tak bude Český rozhlas České Budějovice každý všední den po 18. hodině vysílat nový pořad Podvečerní čtení. „Začneme klasikou, jedním z nejpřekládanějších a nejčtenějších českých autorů Karlem Čapkem. Vybrali jsme pro start psychologický román Hordubal, který načetl vynikající herec Igor Bareš. Bude mít deset dílů, to znamená, že ho budeme vysílat dva týdny od pondělí do pátku,“ zve k poslechu Martin Schuster.

V následujících měsících nabídne Podvečerní čtení klasická literární díla i současné autory. Připravené jsou například dvacetidílné Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války v interpretaci Oldřicha Kaisera nebo humoristický román Zdeňka Jirotky Saturnin, který načetl Ondřej Havelka.

Čtěte také

„Dojde i na jihočeské autory, například Jiřího Hájíčka. Připravujeme do vysílání Rybí krev a myslím, že stihneme i Dešťovou hůl, což je takový skoro detektivní příběh z jihočeského venkova,“ doplňuje vedoucí programu.

Nadále bude českobudějovický rozhlas pořádat veřejné nahrávky ve studiovém sále a další akce. V dubnu se uskuteční oslava 75. výročí stanice v Domě kultury Metropol v Českých Budějovicích a 16. května Den otevřených dveří.

Rozhlas také stále rozvíjí své služby v internetovém prostředí. Vysílání je možné živě i zpětně poslouchat na webu budejovice.rozhlas.cz nebo prostřednictvím nové aplikace mujRozhlas. Web Českého rozhlasu České Budějovice nabízí kromě rozsáhlého audioarchivu také zpravodajské články z regionu, rozhovory a reportáže s fotografiemi a videi i zajímavosti z magazínů o životním stylu.

Spustit audio

Související