Valašský frgál s hruškovou náplní

Frgál je tradiční sladké pečivo z Valašska, oblibu si ale získalo po celé zemi. Velké kynuté koláče se připravují s tvarohem, povidly a dalšími náplněmi. Kulinář Petr Stupka nabízí recept s hruškami. Uvedené množství surovin stačí na dva frgále.

Ingredience
  • 350 gramů polohrubé mouky
  • 60 gramů másla
  • 40 gramů moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 120 mililitrů mléka
  • 1/2 balíčku droždí
  • špetka soli
  • 2 lžíce rumu
  • 4 lžíce másla na rozpuštění
  • 250 gramů sušených hrušek
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka badyánu
  • na špičku nože skořice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce smetany
  • Na drobenku: 150 gramů másla, 150 gramů cukru moučky, 150 gramů polohrubé mouky

Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné. Přidáme do něj droždí a lžičku cukru. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.

Mezitím utřeme zbylý cukr s máslem a žloutky.

Když se na kvásku začnou dělat bubliny, přidáme k němu utřenou směs, potom zbylé mléko. Promícháme a přisypeme mouku smíchanou se solí. Důkladně vypracujeme těsto. Přikryjeme jej v nádobě utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.

Hruškové křížaly vložíme do vody a necháme je doměkka vařit s badyánem a skořicí.

Když těsto vyskočí asi na dvojnásobek objemu, rozdělíme hmotu na dva bochánky a necháme je ještě dvacet minut kynout.

Uvařené křížaly slijeme, rozemeleme na mlýnku a přidáme k nim smetanu, vanilkový cukr a trochu citronové šťávy.

Troubu rozehřejeme na 170 stupňů.

Bochánky rozválíme úplně do tenka a přesuneme je na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme vychladlou náplní až do okrajů. Posypeme drobenkou. Dáme péct na 40 minut.

Hotové frgále necháme vychladnout, potom pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Mohlo by vás zajímat