Valašský frgál s hruškovou náplní
Frgál je tradiční sladké pečivo z Valašska, oblibu si ale získalo po celé zemi. Velké kynuté koláče se připravují s tvarohem, povidly a dalšími náplněmi. Kulinář Petr Stupka nabízí recept s hruškami. Uvedené množství surovin stačí na dva frgále.
- 350 gramů polohrubé mouky
- 60 gramů másla
- 40 gramů moučkového cukru
- 2 žloutky
- 120 mililitrů mléka
- 1/2 balíčku droždí
- špetka soli
- 2 lžíce rumu
- 4 lžíce másla na rozpuštění
- 250 gramů sušených hrušek
- 1 vanilkový cukr
- špetka badyánu
- na špičku nože skořice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce smetany
- Na drobenku: 150 gramů másla, 150 gramů cukru moučky, 150 gramů polohrubé mouky
Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné. Přidáme do něj droždí a lžičku cukru. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Mezitím utřeme zbylý cukr s máslem a žloutky.
Když se na kvásku začnou dělat bubliny, přidáme k němu utřenou směs, potom zbylé mléko. Promícháme a přisypeme mouku smíchanou se solí. Důkladně vypracujeme těsto. Přikryjeme jej v nádobě utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.
Hruškové křížaly vložíme do vody a necháme je doměkka vařit s badyánem a skořicí.
Když těsto vyskočí asi na dvojnásobek objemu, rozdělíme hmotu na dva bochánky a necháme je ještě dvacet minut kynout.
Uvařené křížaly slijeme, rozemeleme na mlýnku a přidáme k nim smetanu, vanilkový cukr a trochu citronové šťávy.
Troubu rozehřejeme na 170 stupňů.
Bochánky rozválíme úplně do tenka a přesuneme je na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme vychladlou náplní až do okrajů. Posypeme drobenkou. Dáme péct na 40 minut.
Hotové frgále necháme vychladnout, potom pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.