V kronice Habří se píše o motorkářských sudičkách, osamostatnění obce i vltavínech

27. červen 2020

Jednou z obcí na Českobudějovicku je Habří. Její název je pravděpodobně skutečně odvozen od stromů, habry zde četně rostly. Uvádí to místní kronika, o kterou se v současnosti stará Milena Nohynková.

Před ní psal dlouhá léta záznamy o dění v obci její tatínek. Zachytil například, jak se Habří v roce 1990 osamostatnilo, nebo popsal cesty místních motorkářů. „Na jejich popud se obohatil i život v Habří. Tatínek třeba zapsal, jak se jednou převlékli za sudičky a v pohádkovém duchu vyrazili k novorozené Emě s dárky a přáním šťastného života,“ ukazuje Milena Nohynková v kronice.

Sama ráda vzpomíná, jak její otec vyprávěl o místním sběrači vltavínů. „To jsem vždycky ráda poslouchala. Psal o něm také do kroniky, uvádí, že vltavíny sbíral už jako kluk a jednu velkou sbírku věnoval zdarma profesorovi, ale v roce 1945 byla zničena při náletu a bombardování Českých Budějovic,“ vzpomíná.

Čtěte také

Následoval ještě pozdější zápis připomínající, že sběratel už má pohromadě pěknou sbírkou vltavínů. „Celkem odhaduje jejich počet kolem pěti tisíc kusů. Ty nejlepší a nejzajímavější má uspořádány v krabicích, nejtěžší vltavín, který kdy našel, vážil 72 gramů,“ čte kronikářka.

Milena Nohynková nyní shromažďuje informace do dění v posledních letech, které následně zaznamená do pamětní knihy. Například nezapomene zmínit, že v roce 2014 byla hlavní událostí oslava 750. výročí první zmínky o obci. Součástí byla i soutěž v požárním sportu, položení věnce k pomníku padlým nebo výstava fotografií z historie, díky nimž mohli lidé posoudit, jak se měnila jednotlivá stavení a vzhled celé vesnice.

Spustit audio

Související