Kronikáři Jankova zapisují události už od roku 1885 stále do jedné knihy

22. únor 2020

Obrovskou knihu opatruje Lenka Melmerová z Jankova na Českobudějovicku. Jedná se o pamětní knihu obce, do které coby další z řady kronikářů zaznamenává události ze života místních lidí.

„Tato obecní kronika se začala psát v roce 1885, ale zpětně se ještě vracela do roku 1882, kdy jankovští obyvatelé nechali uprostřed vesnice postavit kapli. V tomto roce měla obec 295 obyvatel, letos jich máme jenom 230,“ říká.

Kniha má desky se vzorem světlých a tmavých pruhů a nápisem v obdélníku. Zaujme také červená vosková pečeť. „Všechny stránky knihy jsou svázané a přední strana je opatřená pečetí obce,“ ukazuje Lenka Melmerová.

Čtěte také

Do této knihy, která se využívá už od roku 1885, zapisuje i dnešní kronikářka. „Nejsme ještě ani v polovině, takže se může psát dál a dál,“ vysvětluje s úsměvem.

Sama trochu změnila přístup k vedení kroniky. „Moji předchůdci vlepovali do knihy různé přílohy, ale já jsem ji chtěla zachovat, aby byla jenom psaná rukou. Založila jsem proto zvláštní šanon na obrazové materiály, kam se snažím zakládat nejen fotografie, ale třeba i zpravodaje obecního úřadu,“ vysvětluje.

Lenka Melmerová je šestou kronikářkou Jankova v novodobé historii, kdy vedení obecních kronik stanovil zákon. Funkci převzala v roce 2016. Zároveň působí jako učitelka na základní škole v Dubném, kde učí žáky první až páté třídy.

Spustit audio

Související