Kronikářka Habří pokračuje v rodinné tradici, pamětní knihu obce převzala po svém otci

20. červen 2020

Zápisy z historie obce už z 19. století mají v Habří na Českobudějovicku. První pamětní knihu daroval zdejší revírník a o zápisy se staralo několik obyvatel. Současnou kronikářkou je Milena Nohynková

„Původní pamětní knihu daroval obci v roce 1879 správce zdejšího revíru, který tehdy patřil k panství kláštera ve Vyšším Brodě. Místní obyvatelé se sešli a dali si takový závazek, že budou zaznamenávat vždy jenom věrohodnou pravdu. To zapsali a je pod tím 27 podpisů,“ ukazuje starý dokument kronikářka.

Úvodní záznamy byly převzaty z církevní kroniky kláštera, takže se hovoří i o starší historii. „U prvních zápisů není uveden autor, ale asi to byli různí občané. Kronikáři jako takoví tu byli, až když v obci začali působit učitelé, kteří to dostali za úkol,“ říká Milena Nohynková.

Čtěte také

Přesto podle ní zápisy v pamětní knize nejsou vždy kompletní. Systematicky byla kronika vedená až od roku 1986, kdy se jí ujal její otec. „Táta psal až do poloviny roku 2015, kdy už mu bylo 89 let. Pak starosta oslovil mě, jestli bych to nepřevzala. Chvíli jsem přemýšlela, ale protože jsem v prvních podpisech našla i svého pradědečka, řekla jsem si, že bych asi neměla přerušovat rodinnou tradici,“ vypráví.

Sama navíc měla možnost mnohokrát sledovat, jak její otec do kroniky zapisuje. „Viděla jsem také, jak zpracovával informace, jezdil hodně do archivu, navštěvoval knihovnu, byl členem klubu při Jihočeském muzeu. Viděla jsem, kolik to stojí času, tenkrát mě ani nenapadlo, že bych to dělala,“ vypráví.

Od svého otce Milena Nohynková převzala pravidlo, že kronikář jenom sděluje, nikdy nehodnotí situaci ani nevyjadřuje svůj osobní názor. Začala shromažďovat informace, které následně zaznamená do pamětní knihy. Psát bude už do druhého svazku, ve kterém jsou záznamy od roku 2003.

Spustit audio

Související