Systém bez baráže bude spravedlivější, ale ne jednodušší, říká Roman Turek před novou sezónou Motoru

5. září 2019

Do nové sezóny vstoupí hokejový klub ČEZ Motor České Budějovice. Bude hrát opět první ligu, tedy druhou nejvyšší soutěž v České republice. Úvodní zápas sehrají hokejisté ve středu 11. září v domácí Budvar aréně, soupeřem bude Třebíč.

Prezident klubu, mistr světa z roku 1996 a držitel Stanley Cupu Roman Turek dostává před startem sezóny už tradičně nejčastěji otázky na postup do extraligy. „Ta odpověď zní vždycky stejně – chceme postoupit a pokaždé pro to děláme maximum. Všichni si přejeme, aby to vyšlo,“ zdůrazňuje.

Hlavní trenérem českobudějovických hokejistů zůstává Václav Prospal, mistr světa z let 2000 a 2005 a také bývalý asistent trenéra reprezentace. Hráči v posledních dnech před startem soutěže tráví každé dopoledne i odpoledne na ledě a v posilovně.

Fanoušci Motoru České Budějovice v Budvar aréně

Podle marketingového ředitele klubu Tomáše Kučery je zájem fanoušků o domácí zápasy podobný jako v předchozích letech. „Už víc než 4300 fanoušků si koupilo permanentky, to znamená, že jsou zaplněné dvě třetiny haly. Fanoušci jsou věrní, stojí za námi už sedmou sezónu,“ říká.

Letošní sezóna ale bude jiná. Mění se herní systém, o postupu se nově nebude rozhodovat v baráži, ale místo v extralize přímo získá tým, který bude vítězem první ligy.

„Myslím, že tenhle nový systém je spravedlivější, protože když si tým uhraje svoji soutěž až do posledního zápasu, tak automaticky postupuje. Neříkám ale, že to bude jednodušší. Sezóna bude těžká a musí se uhrát až do konce,“ komentuje Roman Turek.

Čtěte také

Největšími soupeři Motoru podle něj mohou být mužstva z Jihlavy, Vsetína, Prostějova nebo Havířova. „Já myslím, že hodně týmů poznáme až na začátku sezóny. Někde to třeba papírově na první pohled nevypadá nic moc, ale může se podařit dát tým dobře dohromady po herní stránce,“ doplňuje.

Novodobý klub ČEZ Motor České Budějovice usiluje o postup do extraligy už od svého vzniku v roce 2013. Zatím neúspěšně. Další sezóna může být pro Romana Turka zlomová. „Když se to ani tentokrát nepodaří, bude to pro mě asi důvod k zásadním změnám v Motoru,“ uvádí.

Tomáš Kučera dodává, že je díky novému hernímu systému šance na postup větší, proto přichází velká očekávání, ale je třeba zůstat při zemi. „Kometa Brno se snažila postoupit asi deset let, nepodařilo se jí to, pak si tu soutěž koupila a dneska je dvojnásobným mistrem. A nikdo by si asi nedovolil říct, že Kometa nechtěla postoupit. My samozřejmě chceme postoupit, ale je to ohromně složitá záležitost, to je třeba si uvědomit. Neměli bychom se upínat jenom k tomu, důležitá je vždycky ta cesta,“ uzavírá.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.