Sváteční losos s citrony a pomeranči
Citrony jsou proslavené obsahem vitaminu C, ale tělu dodají i další prospěšné látky. Nebojte se je tedy maximálně využívat v kuchyni. Jeden ze svých receptů prozradila Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.
Suroviny:
4 filety z lososa
200 mililitrů vody
3 citrony
2 pomeranče (nejlépe bio, stejně jako citrony)
mořská sůl, pepř
1 chilli paprička
smetana na vaření nebo kokosové mléko
Do misky nalijeme vodu, přidáme do ní kůru z půlky pomeranče a jednoho citronu, šťávu z jednoho pomeranče a dvou citronů a lososa do marinády alespoň na hodinu naložíme.
Filety vyndáme z marinády, dáme do pekáčku, posypeme hrubou mořskou solí, pepřem a nasekanou chilli papričkou. Všechny kousky obložíme plátky zbylých citrusů, podlijeme smetanou nebo kokosovým mlékem a dáme péct kůží dolů na 180 stupňů na 30 minut.
Související
-
Zlatokopové platili za jeden citron celé jmění. Hodně nám může pomoci i dnes
Citronádu zřejmě pili již staří Egypťané, alespoň o tom hovoří jedna písemná zmínka. Citrony pocházejí pravděpodobně z Indie a Číny, kde se objevily před 2500 lety.
-
Ke zhubnutí vám pomohou citrusy, jablka a koření
Na první pohled se to může zdát jednoduché – méně jíst a více cvičit. V současné době se však ukazuje, že hubnutí velmi komplikuje hormonální nerovnováha.
-
Bobule acai zpomalují stárnutí a jsou přírodní prevencí, která brání v cestě rakovině
Acai jsou bobule rostoucí na palmách euterpe oleracea u brazilské Amazonky. Podobají se lesním borůvkám a mají jedinečnou chuť lesních plodů s nádechem hořké čokolády.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.