Sváteční losos s citrony a pomeranči

Citrony jsou proslavené obsahem vitaminu C, ale tělu dodají i další prospěšné látky. Nebojte se je tedy maximálně využívat v kuchyni. Jeden ze svých receptů prozradila Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
4 filety z lososa
200 mililitrů vody
3 citrony
2 pomeranče (nejlépe bio, stejně jako citrony)
mořská sůl, pepř
1 chilli paprička
smetana na vaření nebo kokosové mléko

Do misky nalijeme vodu, přidáme do ní kůru z půlky pomeranče a jednoho citronu, šťávu z jednoho pomeranče a dvou citronů a lososa do marinády alespoň na hodinu naložíme.

Filety vyndáme z marinády, dáme do pekáčku, posypeme hrubou mořskou solí, pepřem a nasekanou chilli papričkou. Všechny kousky obložíme plátky zbylých citrusů, podlijeme smetanou nebo kokosovým mlékem a dáme péct kůží dolů na 180 stupňů na 30 minut.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.