Bobule acai zpomalují stárnutí a jsou přírodní prevencí, která brání v cestě rakovině

25. prosinec 2018

Acai jsou bobule rostoucí na palmách euterpe oleracea v lužních oblastech brazilské Amazonky. Podobají se lesním borůvkám a mají jedinečnou chuť lesních plodů s nádechem hořké čokolády.

Plody tvoří z 95 procent semínka, která se vyhazují, a následně se zpracovává slupka. Acai se komerčně zpracovává především kolem města Belém. Denně se v této oblasti odhadem vypije na 200 tisíc litrů šťávy z acai.

Palmy euterpe oleracea rostou v Amazonii na území odpovídajícím asi polovině rozlohy Švýcarska. Acai jsou hlavní složkou potravy v osadách kolem břehů Amazonky. Konzumují se ve formě nápoje a jsou důležitou součástí jídel.

Ve vyspělých zemích světa získávají pozornost a popularitu jako jeden z nejsilnějších známých antioxidantů rostlinné říše. Hodnota absorpční kapacity kyslíkových radikálů je mnohem vyšší než sečtená hodnota nám běžně známých antioxidantů, jako jsou borůvky, jahody a červené víno.

Malé plody nabité prospěšnými látkami

Překvapivě v acai najdeme řadu kvalitních tuků, například omega-9, který působí protizánětlivě, dále železo, vápník, vlákninu, vitamín A a další antioxidanty. Stejně tak obsahují rostlinné látky pomáhající snižovat cholesterol, léčit příznaky spojené s nezhoubným zvětšením prostaty a chránit imunitní systém před zátěží.

Acai jsou mimořádně bohaté na antokyany, zvláštní skupinu rostlinných barviv, které zásadně podporují zdraví. Mají jich například desetkrát více než červené víno. Antokyany jsou však pouhými deseti procenty veškerých antioxidantů, které obsahují tyto malé nabité bobule.

V Brazílii je oblíbenou přírodní viagrou nápoj z acai s guaranovým práškem. Vzhledem k tomu, že acai značně prospívají vaskulárním funkcím organismu, se tomu ani nelze divit. Acai se také zmiňují jako zkrášlovací prostředek a dokonce i vědci hovoří o zdravém stárnutí v souvislosti s jejich konzumací.

Pociťujete úzkost, špatně spíte, jste ve stresu? Úlevu přinese levandule

Levandule

Levandule se pro medicínské účely používá již více než 2500 let. Staří Řekové, Římané a Peršané přidávali květy do koupele. Samotné jméno rostliny pochází z latinského „lavare“, což znamená mýt se.

Badatelé z Floridské univerzity při laboratorních testech zjistili, že výkonná směs antioxidantů v acai do značné míry redukuje bujení buněk a podporuje programovanou buněčnou smrt u lidských leukemických buněk.

Ukázalo se, že plody jsou užitečné při řešení a prevenci poškození ledvin a ledvinové dysfunkce. U laboratorních zvířat podporovaly kognitivní schopnosti. Chránily rovněž proti epilepsii a oxidativnímu stresu s ní spojeným.

Stručně řečeno, tato rostlina má neuroprotektivní, antioxidační a protizánětlivé účinky. Její užití je bezpečné a může být považováno za přírodní prevenci, která brání v cestě rakovině a zároveň působí proti poškození pleti v souvislosti se stárnutím organismu.

Acai koupíme v obchůdcích se zdravou výživou nebo obchodech s doplňky stravy jako sušený prášek, jako kapsle nebo jako džus či koncentrát, ať už čistě z acai nebo jako součást směsi dalších hodnotných šťáv.

Spustit audio

Související