Pociťujete úzkost, špatně spíte, jste ve stresu? Úlevu přinese levandule

13. prosinec 2018

Levandule se pro medicínské účely používá již více než 2500 let. Staří Řekové, Římané a Peršané přidávali květy do koupele. Samotné jméno rostliny pochází z latinského „lavare“, což znamená mýt se.

Staří Egypťané levanduli užívali jako parfém, stejně tak i pro mumifikaci. Je známá i v tradiční čínské medicíně. Její složky mají antimykotické, antimikrobiální a antibiotické účinky.

Dnešní levandule v podobě levandulového oleje je nejpopulárnějším esenciálním olejem na světě. Německá studie potvrdila, že efektivně potlačuje úzkost u starších pacientů a mohl by být dobře tolerovanou alternativou k syntetickým lékům.

levandule

V jiné studii 90 pacientů čekajících na operaci srdce inhalovalo levandulový olej. To snížilo úzkost a krevní testy potvrdily snížení hladiny kortizolu až o neuvěřitelných 70 procent. V další studii užívalo levandulový olej 60 pacientů na koronární jednotce intenzivní péče a po patnácti dnech zaznamenali výrazně nižší hladinu úzkosti. Výzkumníci dospěli k závěru, že levandule je neinvazivní, levnou a snadno aplikovatelnou možností, jak ulevit těmto kardiakům.

Byla potvrzena i účinnost na snížení poruch spánku. V jedné studii inhalovalo kapku levandulového oleje na chomáčku bavlněné vaty deseti hlubokými vdechy 158 čerstvých maminek. Vatový tamponek si také nechaly blízko polštáře až do rána. Dělaly to čtyřikrát týdně. Po osmi týdnech měly ženy inhalující levanduli výrazně lepší kvalitu spánku v porovnání s kontrolní skupinou.

Prokazatelně tlumí i bolest

Asi 45 procent žen trpí projevy menstruačních potíží. Po dobu menstruace dostávají křeče, trápí je únava, bolesti hlavy, zvracení, ztráta chuti, průjem. Masáž levandulovým olejem může od těchto potíží ulevit, jak prokázala turecká a íránská studie se ženami středního věku a studentkami zdravotních skol.

Inhalování levandule po dobu deseti minut znatelně zvyšuje činnost parasympatetického nervového systému, který vede k uvolnění. I psychologické testy prokázaly, že levandule výrazně snížila pocity deprese, sklíčenosti a zmatenosti. Levandule tak ulevuje od emocionálního stresu.

Prokazatelně ulevuje od bolesti. Pomohla pacientům při intubaci, dialýze ledvin a bolesti způsobenou ledvinovými kameny. V případě ledvinových kamenů byla hladina bolesti porovnávána s běžným léčivem a ukázalo se, že výrazněji poklesla s použitím levandule.

Asi 75 procent žen alespoň jednou v životě pocítí projevy vaginální kvasinkové infekce. Používaná medikace má nepříjemné vedlejší účinky v podobě deprese, bolestivého močení a zvýšených jaterních enzymů. Při pokusu v laboratorních podmínkách byl růst kvasinek výrazně nižší v případě použití levandule.

Kromě toho je užitečná i v případě léčení vřídků a aftů v dutině ústní. Úleva od bolestivosti byla znatelná již při prvním použití levandule, zkrátila se doba léčení a výrazně se zmenšila zanícenost a velikost vřídků.

Levandulový olej je vydatným pomocníkem při snižování hladiny stresu, může pomoci snížit krevní tlak, upravit srdeční puls, zrychlené dýchání a snížit teplotu pokožky (symptomy stresu). Lidé užívající levanduli se cítili aktivnější, svěžejší a více zrelaxovaní.

Při koupi levandulového oleje dejte pozor na jeho kvalitu. Nekvalitní syntetické produkty mohou být naopak zdraví škodlivé.

Na pokožku používejte levandulový olej rozmíchaný s nějakým základním olejem, jako například sezamový nebo kokosový. Samotné esenciální oleje jsou tak koncentrované, že by mohly pokožku podráždit. Navíc se tak prodlouží doba působení i množství oleje vstřebaného do krevního oběhu. Dvě nebo tři kapky můžete také rozetřít ve dlaních a poté olej inhalovat. Také je možné přidat několik kapek do pračky nebo do rozprašovače s vodou, kterou pak rozstřikujete po místnosti.

Spustit audio

Související