Škvarkové cukroví a pivní placky
Jedním z důkazů, že naši předkové dokázali využít vše, co měli k dispozici, je celá řada pečiva se semletými škvarky. Za všechny nabízím starodávný recept na sladké cukroví a pak tip na pivní placky.
Škvarkové cukroví
- 150 gramů semletých škvarků
- 150 gramů cukru
- 400 gramů hladké mouky
- 1 vejce
- trochu mleté skořice, hřebíčku a nového koření
- 2 lžíce bílého vína
Semleté škvarky, cukr a mouku smíchejte. Přidejte vejce, koření a víno. Vypracujte těsto.
Z těsta vyválejte plát a vykrajujte kolečka. Pečte v troubě při 180 stupních Celsia asi 10 minut.
Pečená kolečka slepujte marmeládou, nebo povidly. Cukrujte skořicovým cukrem.
Škvarkové pivní placky
- 300 gramů hladké mouky
- 150 gramů hrubě posekaných škvarků
- 50 gramů vařených brambor
- 100 mililitrů piva
- 1 vejce
- 15 gramů droždí
- 50 gramů sádla
- sůl
- špetka cukru
Do vlažného piva dejte cukr a rozdrobte droždí. Přisypte trošku mouky, zamíchejte a nechte chvilku přikryté stát.
Až kvásek vzkypí, přidejte nastrouhané brambory, nasekané škvarky, celé vejce, mouku a sádlo. Vypracujte měkké těsto. Když se přestane lepit, nechte vykynout.
Z vykynutého těsta uválejte stejnoměrný válec. Z něho ukrajujte kousky. Za pomoci mouky tvořte nejprve kuličky, pak placky.
Placky skládejte na pomaštěný plech, opět nechte vykynout. Pak pečte do červena v troubě rozehřáté na teplotu mezi 180 a 200 stupni. Před pečením můžete těsto ještě lehce naříznout do mřížky, nebo jinak zkrášlit.
Související
-
Wintrova pivní polévka s opečeným chlebem
Recept na Wintrovu pivní polévku nabízí kulinář Petr Stupka. Kde se vzal její název? „Vzpomínám rád na dobu studií a povídání s panem Wintrem, moudrým hospodským,“ vypráví.
-
Jitrnice a pečený prejt
Při zabijačce nejprve zpracovávají vnitřnosti, které rychle podléhají zkáze. Do vyčištěných střívek se v našich krajích nejčastěji plní takzvaný prejt, kousky se pak vaří.
-
Zabijačkový guláš
Na téma zabijačkového guláše by bylo možné napsat malou brožuru. Kulinář Petr Stupka ze všech možností vybral univerzální recept pro čtyři až pět osob.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka