Škvarkové cukroví a pivní placky
Jedním z důkazů, že naši předkové dokázali využít vše, co měli k dispozici, je celá řada pečiva se semletými škvarky. Za všechny nabízím starodávný recept na sladké cukroví a pak tip na pivní placky.
Škvarkové cukroví
- 150 gramů semletých škvarků
- 150 gramů cukru
- 400 gramů hladké mouky
- 1 vejce
- trochu mleté skořice, hřebíčku a nového koření
- 2 lžíce bílého vína
Semleté škvarky, cukr a mouku smíchejte. Přidejte vejce, koření a víno. Vypracujte těsto.
Z těsta vyválejte plát a vykrajujte kolečka. Pečte v troubě při 180 stupních Celsia asi 10 minut.
Pečená kolečka slepujte marmeládou, nebo povidly. Cukrujte skořicovým cukrem.
Škvarkové pivní placky
- 300 gramů hladké mouky
- 150 gramů hrubě posekaných škvarků
- 50 gramů vařených brambor
- 100 mililitrů piva
- 1 vejce
- 15 gramů droždí
- 50 gramů sádla
- sůl
- špetka cukru
Do vlažného piva dejte cukr a rozdrobte droždí. Přisypte trošku mouky, zamíchejte a nechte chvilku přikryté stát.
Až kvásek vzkypí, přidejte nastrouhané brambory, nasekané škvarky, celé vejce, mouku a sádlo. Vypracujte měkké těsto. Když se přestane lepit, nechte vykynout.
Z vykynutého těsta uválejte stejnoměrný válec. Z něho ukrajujte kousky. Za pomoci mouky tvořte nejprve kuličky, pak placky.
Placky skládejte na pomaštěný plech, opět nechte vykynout. Pak pečte do červena v troubě rozehřáté na teplotu mezi 180 a 200 stupni. Před pečením můžete těsto ještě lehce naříznout do mřížky, nebo jinak zkrášlit.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.