Zabijačkový guláš
Na téma zabijačkového guláše by bylo možné napsat malou brožuru. Kulinář Petr Stupka ze všech možností vybral univerzální recept pro čtyři až pět osob.
- 500 gramů vepřového masa (plec)
- 250 gramů vepřových jater
- 200 gramů vepřových ledvinek
- 400 gramů cibule
- 100 gramů vepřového sádla
- 20 gramů sladké mleté papriky
- sůl
- 50 gramů česneku
- 50 gramů hladké mouky
- majoránka
- kmín
- černý mletý pepř
- silný vývar z vepřových kostí a kůží
Vepřové maso nakrájejte na menší kousky. Osolte, opepřete a očesnekujte, důkladně promíchejte. Nechte umáčknuté odležet nejlépe do druhého dne.
Na sádle opékejte cibulku nakrájenou na stejnoměrné kousky. Když se začne barvit dozlatova, přidejte na kostičky nakrájenou domácí slaninu. Jakmile cibule ztmavne, zasypte ji sladkou paprikou a po kratičkém zpěnění zalijte vývarem.
Vložte naložené maso, kmín a duste zvolna pod poklicí.
Když je maso zpola měkké, přidejte na menší kousky nakrájené čisté ledvinky a játra. Vše doduste a poté lehce zahustěte jíškou a provařte.
Na závěr dochuťte drhnutou suchou majoránkou, případně pepřem. Přímo při zabijačce se často do guláše dává také vařené srdce, jazyk, slezina a podobně
Pokud dáte dost cibule, není nutné guláš už zahušťovat. Záleží na tom, zda chcete mít jenom šťávu, nebo spíše omáčku. Můžete vyzkoušet zahuštění chlebovou střídkou nebo rozsekanými ovesnými vločkami.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.