Pro nevěstu, maminky, dámy v doprovodu. Na květinách na svatbě nešetřete

8. září 2018

Nevěsta má mít něco starého, protože ctí tradice, něco nového, protože začíná novou etapu v životě, něco půjčeného od osoby, která je šťastně vdaná, aby štěstí přešlo na ni, a něco modrého, protože modrá barva značí v této souvislosti lásku, věrnost a spolehlivost.

Tak zní jedna z nejznámějších tradic týkajících se svatby. Zvyklostí spojených s touto velkou událostí je ale mnohem víc, a proto jim věnujeme několik dílů pořadu Návod na etiketu.

Nevěsta se před obřadem připravuje v domě rodičů, kam přicházejí svatební hosté. Těm maminka nevěsty nabízí občerstvení a otec nápoje.

Ženich přináší květiny. „Na květinách nešetřeme. Ať jsou kytice krásné a doplňují celkovou atmosféru svatebního dne. Květiny dostává nejen nevěsta, ale také obě maminky a dámy ve svatebním doprovodu, například babičky nebo jiné příbuzné,“ říká odbornice na etiketu Alena Špačková.

Jít k oltáři s dětmi? Není to vhodné

Jestliže se k místu obřadu jde pěšky, rovnou se řadí svatební průvod. První jde ženich se svou matkou, za nimi matka nevěsty s otcem ženicha, pak všichni hosté, následují svědkové a úplně nakonec nevěsta se svým otcem.

Pokud už hosté čekají na místě obřadu, přichází průvod ve zkrácené podobě – ženich s matkou, matka nevěsty s otcem ženicha, svědkové a nevěsta s otcem. Ostatní hosté utvoří špalír.

V případě, že nevěsta už otce nemá, vede ji ten, kdo ji vychovával, nebo jiný příbuzný. „Jedinou podmínkou je, aby byl ženatý. Pokud ženicha vede jiná osoba než jeho matka, měla by být vdaná, protože i tady sledujeme symboliku celého obřadu. Do stavu manželského by měl mladé lidi uvádět někdo, kdo už v tom stavu je,“ vysvětluje Alena Špačková.

Dnes často vstupují do manželství lidé, kteří už spolu mají děti a chtějí, aby s nimi k oltáři šly ony. „Mám za to, že to není nejvhodnější chvíle. Děti mohou jít jako družbové a družičky nebo po obřadu odejít se svými rodiči, ale k oltáři má podle tradice snoubence vést vdaná osoba opačného pohlaví,“ reaguje odbornice na etiketu.

Pokud má nevěsta biologického otce, ale také druhého otce, který ji vychoval, sama si rozhodne, kdo ji k oltáři povede. „Když má oba stejně ráda, je tam vyvážený vztah a je to pro ni těžké, tak ji půl cesty může vést jeden a půl cesty druhý, nebo z každé strany nevěsty může jít jeden z nich. Je to na domluvě, vždycky si připomeňme, že v tento den bychom měli utlumit všechny sváry a respektovat přání těch, kdo vstupují do manželství,“ dodává Alena Špačková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.