Látkový ubrousek se podle etikety dává na kolena, pečivo neukusuje a meloun krájí příborem

11. srpen 2018

Při stolování v restauraci nebo i doma se objevuje řada situací, v nichž si lidé nejsou jistí, jak se chovat. Pravidla pro některé z nich připomíná odbornice na etiketu Alena Špačková.

Ubrousky

„Většina z nás ví, že látkový ubrousek máme rozložit na kolena a papírový položit nalevo nebo napravo od talíře, obojí je možné,“ říká Alena Špačková.

Ubrousek ale rozkládáme už ve chvíli, kdy usedneme ke stolu, ne až když se servíruje jídlo.

Pečivo

Kousat do krajíce chleba nebo rohlíku není vhodné. Etiketa radí ulomit sousto, namazat a vložit do úst, případně namazat větší kus a poté ulamovat.

„Když mám obložený rohlík, tedy rozříznutý a uvnitř naplněný třeba sýrem a šunkou, tak potom je to bageta, kterou ukusuji normálně,“ doplňuje Alena Špačková.

Netrapte se tím, že zůstanou drobečky na stole. „To se potom uklidí, to je v pořádku i v restauraci. Není to prohřešek, prostě se s tím počítá,“ doplňuje odbornice na etiketu.

V restauraci bývá pečivo na malém talířku vedle velkého talíře. Pečivo si bereme z malého talířku, který máme po levé straně, nekrademe ho sousedovi z pravé strany.

Vejce a ryby

Vejce naměkko nebo natvrdo bývají ve skořápkách. V první třetině vejce skořápku naťukneme nožem a odpojíme, potom malou lžičkou vyjídáme.

Z ryby vždy vyndáváme páteř a odkládáme ji na odkládací talířek. Když na stole není, musíme kosti nechat na svém talíři.

„Pokud omylem vsunu do úst maso i s kostí, je nejlepší vzít ubrousek, přiložit k ústům a celé sousto vložit do ubrousku,“ radí Alena Špačková.

Když dáváme na rybu citron, vidličkou ho napíchneme a rukou vymačkáme šťávu. V lepších restauracích bývá lis na citron.

Ovoce

„Moderní etiketa je oproti klasické vlídnější. Můj tatínek vždycky ještě jablko poctivě oloupal, rozkrojil, vyndal jádřinec a nakrájel dužinu na kousky. Dneska už můžeme do jablka kousat. Je ale výhodnější a esteticky přijatelnější, když si ho rozkrojíme na části, stejně tak broskev nebo meruňku,“ říká Alena Špačková.

Hroznové víno neukusujeme z hroznu, ale odtrháváme jednotlivé kuličky. Meloun jíme příborem, semínka vyndáme a krájíme na sousta. Jahody chytáme za okvětí a vkládáme do úst.

Spustit audio

Související