Pokud nejsme v restauraci spokojeni, etiketa dovoluje nenechávat žádné spropitné
Na závěr každé návštěvy restaurace přichází placení. Podle odbornice na etiketu Aleny Špačkové je výhodnější, když hostitel platí mimo stůl, protože může lépe kontrolovat nesrovnalosti v účtu.
V restauracích se běžně platí hotově, nebo kartou. „Platíme-li hotově, přinesou nám účet. Dnes se nosí různé desky, krabičky… My tam vložíme velkou bankovku a nebojíme se, že bychom už nikdy neviděli peníze nazpět. Přinesou nám zase zpátky peníze v deskách a my tam necháme obnos, který dáváme personálu jako spropitné,“ popisuje Alena Špačková.
V našich krajích se podle ní dává spropitné pět až deset procent, ale nejsme-li spokojeni, nemusíme dávat žádné spropitné a je to z hlediska etikety v pořádku.
Párátko nikdy nepoužíváme u stolu, při rozbalování ubrousku na sebe neupozorňujeme
Ubrousek, párátko a někdy také nabídka květin od květinářky. To jsou věci, se kterými se setkáváme při návštěvě restaurace. Na všechny z nich myslí i etiketa, jejíž pravidla v pořadu Návod na etiketu přibližuje Alena Špačková.
Pokud chceme platit kartou a částka je nižší než 500 korun, můžeme do desek vložit kartu. Personál nám pak přinese jen účet. Pokud je částka vyšší, přinesou ke stolu terminál, nebo platíme v ústraní, kde vyťukáme PIN.
„Je výhodnější pro personál nechávat potom spropitné hotově. Jsou ale restaurace, kde mají možnost zaplatit zvlášť útratu a zvlášť spropitné kartou. Nejjednodušší je vždy zeptat se, domluvit se,“ dodává Alena Špačková.
Po zaplacení se obleče nejprve muž a poté pomůže dámě do kabátu. Dáma odchází z restaurace jako první.
Související
-
Co v restauraci spadne na zem, přestává existovat, velí etiketa
Na co bychom rozhodně neměli zapomenout, pokud vyrazíme do restaurace s dalšími lidmi? Že jídlo je jenom kulisou setkání, odpovídá odbornice na etiketu Alena Špačková.
-
Když jíte hůlkami, sousta nikdy nenapichujte. Znamená to hrozbu smrtí
V zemích východní Asie se jídlo tradičně nabírá hůlkami. Ty stále častěji objevují i v restauracích v Čechách. Nemusíme se jich bát, ale měli bychom znát několik pravidel.
-
Sníst při čekání na jídlo v restauraci pečivo připravené na stole? Velký český nešvar
Víte, co je amuse-bouche? Drobné jídlo, které v restauraci dostaneme ještě před objednanými pokrmy, aby se navnadily chuťové buňky. K tomu můžeme popíjet aperitiv.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.