Když jíte hůlkami, sousta nikdy nenapichujte. Znamená to hrozbu smrtí

24. listopad 2018

V zemích východní Asie se jídlo tradičně nabírá hůlkami. Ty stále častěji objevují i v restauracích v Čechách. Nemusíme se jich bát, ale měli bychom znát několik pravidel, které v Návodu na etiketu připomíná Alena Špačková.

„Můžu se hrbit, mlaskat, bagrovat, občas něco potřísnit, ale nikdy jídlo na hůlky nenapichuji! V Asii je to nepřijatelné, chápe se to jako hrozba, že někomu kopete hrob,“ zdůrazňuje Alena Špačková.

Sníst při čekání na jídlo v restauraci pečivo připravené na stole? Velký český nešvar

Restaurace, přípitek, večeře, schůzka

Víte, co je amuse-bouche? Drobné jídlo, které v restauraci dostaneme ještě před objednanými pokrmy, aby se navnadily chuťové buňky. K tomu můžeme popíjet aperitiv. Připomíná to Alena Špačková v dalším díle Návodu na etiketu věnovanému návštěvě restaurace.

Zároveň se jídlo hůlkami nemíchá a sousta se odebírají shora. Nemůžeme se v jídle přehrabovat a hledat nejchutnější sousto.

„Hůlky nikdy nepokládáme jen tak na stůl ani je neopíráme o misku. To je prý znakem žebráků, kteří ťukali hůlkami o misku, aby jim ještě někdo něco dal. My když dojíme, položíme hůlky vodorovně přes okraj misky,“ doplňuje Alena Špačková.

Spustit audio

Související