Jak poznat dobrou restauraci? Podle počtu jídel v menu i podle ubrusů
Pokud chceme někoho, na kom nám záleží, pozvat na oběd nebo večeři, často stojíme před otázkou, jakou vybrat restauraci. Podle čeho poznat dobrý podnik, radí odbornice na etiketu Alena Špačková.
Restauraci určitě navštivte ještě dřív, než tam pozvete hosty, a posuzujte.
- Zaměřte se na obsah jídelního lístku – čím méně jídel, tím větší pravděpodobnost, že jídla budou kvalitní a z čerstvých surovin. „Není dost dobře možné, aby třicet jídel na lístku mělo stejnou kvalitu,“ říká Alena Špačková.
- Dívejte se, jaký je couvert neboli prostření. Nejsou ubrusy seprané a otřepané? Mění obsluha ubrusy? Jak vypadají příbory a sklenice?
- Uvažujte, jestli rozhovor neruší příliš hlasitá hudba nebo ruch z ulice.
- Sledujte, jak se chová obsluha. „Nejde jenom o úsměv a to, že k nám přijde hned a opakovaně se vrací, ale soustředíme se třeba i na to, jestli servíruje jídlo všem najednou a také odklízí ze stolu najednou,“ připomíná Alena Špačková.
Pokud se rozhodnete dát na doporučení svých známých, zeptejte se, kdy v restauraci byli naposledy. Kuchaři a další personál se mění, vše už může být jinak.
Související
-
Jak správně jíst špagety, kuřecí stehno a rakvičku se šlehačkou?
Při jídle narážíme na řadu momentů, kdy si nejsme úplně jisti, co dělat, aby vše bylo v souladu s etiketou. Několik pravidel proto připomíná odbornice Alena Špačková.
-
Látkový ubrousek se podle etikety dává na kolena, pečivo neukusuje a meloun krájí příborem
Při stolování v restauraci i doma se objevuje řada situací, v nichž si lidé nejsou jistí, jak se chovat. Pravidla pro některé z nich připomíná odbornice Alena Špačková.
-
Při oficiální společenské akci se muž u stolu má věnovat jen dámě po pravici
Společná hostina s přáteli nebo rodinou není akcí, při které by se mělo jen rychle jíst. Etiketa doporučuje mezi jednotlivými chody konverzovat a nabízet nápoje.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?