Jak poznat dobrou restauraci? Podle počtu jídel v menu i podle ubrusů

Restaurace, prostřený stůl, stolování, etiketa
Restaurace, prostřený stůl, stolování, etiketa

Pokud chceme někoho, na kom nám záleží, pozvat na oběd nebo večeři, často stojíme před otázkou, jakou vybrat restauraci. Podle čeho poznat dobrý podnik, radí odbornice na etiketu Alena Špačková.

Restauraci určitě navštivte ještě dřív, než tam pozvete hosty, a posuzujte.

  • Zaměřte se na obsah jídelního lístku – čím méně jídel, tím větší pravděpodobnost, že jídla budou kvalitní a z čerstvých surovin. „Není dost dobře možné, aby třicet jídel na lístku mělo stejnou kvalitu,“ říká Alena Špačková.

  • Dívejte se, jaký je couvert neboli prostření. Nejsou ubrusy seprané a otřepané? Mění obsluha ubrusy? Jak vypadají příbory a sklenice?

  • Uvažujte, jestli rozhovor neruší příliš hlasitá hudba nebo ruch z ulice.

  • Sledujte, jak se chová obsluha. „Nejde jenom o úsměv a to, že k nám přijde hned a opakovaně se vrací, ale soustředíme se třeba i na to, jestli servíruje jídlo všem najednou a také odklízí ze stolu najednou,“ připomíná Alena Špačková.

Pokud se rozhodnete dát na doporučení svých známých, zeptejte se, kdy v restauraci byli naposledy. Kuchaři a další personál se mění, vše už může být jinak.

Spustit audio

Související