Při oficiální společenské akci se muž u stolu má věnovat jen dámě po pravici
Společná hostina s přáteli nebo rodinou není akcí, při které by se mělo jen rychle jíst a servírovat jeden pokrm za druhým. Etiketa doporučuje mezi jednotlivými chody konverzovat a nabízet nápoje.
Povídáme si i u stolu během jídla, ale je nespolečenské mluvit na souseda, který má plnou pusu. „Nikdy také s plnou pusou neodpovídáme! Ten, kdo mě osloví, když mám plná ústa, se chová nezdvořile,“ zdůrazňuje odbornice na etiketu Alena Špačková.
Chce-li host mluvit, měl by nejprve položit příbor a vyčkat, až druhý člověk nebude mít plná ústa. „Tím, že položím příbor, signalizuji, že si budeme si povídat,“ vysvětluje Alena Špačková.
Podle nejpřísnějších pravidel etikety se má muž v uzavřené společnosti věnovat pouze dámě po pravici. To však není podle Aleny Špačkové nutné dodržovat při rodinném obědě v menším počtu lidí. „Když je to skutečně slavnostní akce, tak se pán věnuje dámě po pravici, určitě si nemůže povídat s pánem naproti nebo dokonce ob dámu. Při menších rodinných příležitostech platí, že si můžeme povídat všichni společně,“ říká.
Hostitelka by si nikdy neměla sama chválit jídlo, ale také se za něj neomlouvá

Když přijdeme na návštěvu, dostaneme nejprve aperitiv. Se skleničkou v ruce ve stoje i vsedě konverzujeme, upíjíme po částech. Každý host by měl pronést pochvalnou větu, pochválit cokoliv, co si to zaslouží, protože uvolní atmosféru.
Když je po jídle, hostitelka jen odsune talíře, ale nejde je mýt! Nádobí se také před hosty nedává do myčky. „Když se začne mýt a uklízet nádobí, pro mnohé je to signál, že mají jít už domů. Nádobím se vůbec nezabýváme a věnujeme se hostům,“ připomíná Alena Špačková.
„Kávu zpravidla podáváme v sedací soupravě, která je většinou bokem stolu, tak to nikomu nevadí. Pokud máme jen jednu místnost, sklidíme nádobí z předchozího chodu a kávu servírujeme u stolu, kde jsme jedli,“ doplňuje odbornice na etiketu.
Související
-
Hostitel má zajistit především dobrou zábavu a atmosféru, jídlo je až na druhém místě
Pokud si pozveme domů návštěvu, vztahuje na nás jako hostitele několik povinností podle pravidel etikety. To hlavní, na co bychom měli myslet, ale není množství jídla.
-
Při společném stolování na návštěvě sledujte hostitelku a jezte stejným tempem jako ona
Oběd nebo večeře je častou součástí návštěv známých a příbuzných. Etiketa říká, že jako hosté bychom měli vždy sledovat hostitelku a hostitele a podle nich se řídit.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka