Nejnovější
-
Návod na etiketu
Pokud si nevybavíte přesně pravidlo etikety, vždy stačí opřít se o základní zdvořilost
Přišel čas, kdy se loučíme se starým rokem a také s pořadem Návod na etiketu, který se v uplynulých dvanácti měsících snažil, aby nám spolu bylo lépe.
-
Návod na etiketu
Vánoce jsou svátky, takže etiketa velí svátečně se obléct, stolovat a dodržovat zvyky
Mezi významné rodinné události patří nejen svatby, jubilea, maturity, ale také Vánoce. „Podle mě není slavnostnější den,“ říká odbornice na etiketu Alena Špačková.
-
Návod na etiketu
Pokud nejsme v restauraci spokojeni, etiketa dovoluje nenechávat žádné spropitné
Na závěr návštěvy restaurace přichází placení. Podle odbornice na etiketu je výhodnější, když hostitel platí mimo stůl, protože může lépe kontrolovat nesrovnalosti v účtu.
-
Návod na etiketu
Párátko nikdy nepoužíváme u stolu, při rozbalování ubrousku na sebe neupozorňujeme
Ubrousek, párátko a někdy také nabídka květin od květinářky. To jsou věci, se kterými se setkáváme při návštěvě restaurace. Na všechny z nich myslí i pravidla etikety.
-
Návod na etiketu
Co v restauraci spadne na zem, přestává existovat, velí etiketa
Na co bychom rozhodně neměli zapomenout, pokud vyrazíme do restaurace s dalšími lidmi? Že jídlo je jenom kulisou setkání, odpovídá odbornice na etiketu Alena Špačková.
-
Návod na etiketu
Když jíte hůlkami, sousta nikdy nenapichujte. Znamená to hrozbu smrtí
V zemích východní Asie se jídlo tradičně nabírá hůlkami. Ty stále častěji objevují i v restauracích v Čechách. Nemusíme se jich bát, ale měli bychom znát několik pravidel.
-
Návod na etiketu
Sníst při čekání na jídlo v restauraci pečivo připravené na stole? Velký český nešvar
Víte, co je amuse-bouche? Drobné jídlo, které v restauraci dostaneme ještě před objednanými pokrmy, aby se navnadily chuťové buňky. K tomu můžeme popíjet aperitiv.
-
Návod na etiketu
V restauraci si jako první objednává nejvýznamnější osoba, v páru tedy žena
Pokud nejsme při návštěvě restaurace domluveni, že za celou skupinu u stolu objedná jídlo jedna osoba, odvíjí se pořadí objednávek podle společenské významnosti.
-
Návod na etiketu
V restauraci si nikdy sami nebereme jídelní lístek. Podle etikety o vše žádáme personál
S návštěvou restaurace je spojena celá řada pravidel etikety. Týkají se už toho, jak do podniku přicházíme a jak se usazujeme ke stolu, připomíná odbornice Alena Špačková.
-
Návod na etiketu
Jak poznat dobrou restauraci? Podle počtu jídel v menu i podle ubrusů
Pokud chceme někoho, na kom nám záleží, pozvat na oběd nebo večeři, často stojíme před otázkou, jakou vybrat restauraci. Dobrý podnik poznáte podle několika věcí.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- následující ›
- poslední »
Další pořady
-
Humoriáda
Hodina plná humoru na vaše přání. V prosinci navíc se soutěží! Poslouchejte každý všední den v 9:45 a vyhrajte. Pravidla soutěže >>
-
Desky, pásky, vzpomínky
Písničky, které provázely život slavných muzikantů. Vyprávění hudební osobnosti o svém životě, inspiraci, rodině i přátelích, spoluhráčích a dalších zajímavostech.
-
Na cestě
Je dávnou specialitou naší malé země, že o víkendech vyrážejí z měst trampové s nabalenými usárnami, teletinami, krosnami či prostě baťohy a směřují do přírody.