Sníst při čekání na jídlo v restauraci pečivo připravené na stole? Velký český nešvar

17. listopad 2018

Víte, co je amuse-bouche? Drobné jídlo, které v restauraci dostaneme ještě před objednanými pokrmy, aby se navnadily chuťové buňky. K tomu můžeme popíjet aperitiv. Připomíná to Alena Špačková v dalším díle Návodu na etiketu věnovanému návštěvě restaurace.

Amuse-bouche přestaneme jíst a aperitiv pít ve chvíli, kdy nám přinesou první chod. „Existuje takový poměrně rozšířený nešvar, že lidé během čekání na první chod snědí kromě amuse-bouche všechno pečivo, které je tam nachystáno. To je opravdu nevhodné. Máme kontrolovat svoje ruce. Mnohdy to lidé dělají mimoděk, hrají si s příborem, slánkou. Vyvarujme se takového zlozvyku,“ zdůrazňuje Alena Špačková.

Jak poznat dobrou restauraci? Podle počtu jídel v menu i podle ubrusů

Restaurace, prostřený stůl, stolování, etiketa

Pokud chceme někoho, na kom nám záleží, pozvat na oběd nebo večeři, často stojíme před otázkou, jakou vybrat restauraci. Podle čeho poznat dobrý podnik, radí odbornice na etiketu Alena Špačková.

Při usedání ke stolu v restauraci platí pravidlo pravé ruky. „Dáma má chodit po pravé ruce muže, host po pravé straně hostitele. To platí i v restauraci. Může ale nastat takový rébus, když jsou dva muži a žena. Tam jde o to, aby muži neodstrčili ženu, takže u obdélníkového stolu sedí muži proti sobě úhlopříčně a žena po pravé straně hosta. Čestné místo je zády ke stěně, s výhledem do prostoru, u okna,“ připomíná odbornice na etiketu.

Hostitel vybírá víno. „V lepší restauraci může konzultovat nápoje k jednotlivým chodům se someliérem. Hostitel také zpravidla víno ochutnává, ale může to přenechat někomu, kdo se v tom lépe vyzná,“ říká Alena Špačková.

Pokud zveme návštěvu do restaurace, zpravidla se podle ní objednávají tři chody – předkrm, hlavní jídlo, moučník. „K předkrmu můžeme pít bílé víno a k hlavnímu jídlu červené, jenže červené se musí vydýchat, takže ho otevřeme už při předkrmu společně s bílým,“ dodává.

Spustit audio

Související