Pokud si nevybavíte přesně pravidlo etikety, vždy stačí opřít se o základní zdvořilost

29. prosinec 2018

Přišel čas, kdy se loučíme se starým rokem a také s pořadem Návod na etiketu, který se v uplynulých dvanácti měsících snažil, abychom k sobě byli zdvořilí a aby nám spolu bylo lépe.

K poslednímu dni v roce odbornice na etiketu Alena Špačková připomíná jen pár pravidel. „Zatímco o Štědrém večeru je opravdu nezdvořilé komukoli volat mezi 17. a 20. hodinou, s výjimkou předem smluvených telefonátů, na Silvestra tak striktní pravidlo neplatí. Ovšem přesto je vhodnější poslat sms, abychom nikoho nevytrhovali ze zábavy ve společnosti,“ říká.

Silvestrovské petardy odpalujeme raději na volném prostranství, například na louce, abychom sousedům nezapálili dům. „Když takovou možnost nemáme, tak bychom měli hned na Nový rok nespálené zbytky našich petard z chodníků posbírat a uklidit,“ dodává Alena Špačková.

Sváteční pocit z Nového roku podle ní pramení z toho, že si naplno uvědomujeme, že vše špatné ze starého roku se proměnilo ve vzpomínky, a intenzivně žijeme čerstvou nadějí, že v nadcházejícím roce prožijeme alespoň kousek z toho, po čem toužíme.

Neříkejte nashle. Shodíte tím celý předcházející rozhovor

Setkání, pozdrav, podání ruky

Člověk je tvor společenský a nejjednodušší způsob, jakým dává najevo zájem o druhého člověka, je pozdrav. „Je to navázání vztahu, pozdravem ukazuji srdečnost a to, že jsem tu pro druhého,“ říká odbornice na etiketu Alena Špačková.

Určitě v novém období nezapomínejte na slušné chování, které bylo tématem Návodu na etiketu. „Pokud si nevybavíte každé pravidlo etikety, nevadí, můžete se přece opřít o základní zdvořilostní postupy,“ připomíná Alena Špačková. Například vděk vyjadřujte místo „děkuji“ osobnějším „děkuji vám“, důsledně se lučte celým „na shledanou“ a ne ukousnutým „nashle.“

„Vstřícnou atmosféru dokážeme vytvořit i prostým pozitivním vyjadřováním. Je známo, že když volíme negativní slova, vytváří se negativní hormony a naopak se cítíme líp, když pojmenujeme realitu kolem sebe kladně,“ uzavírá odbornice na etiketu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.