Praktická doporučení od odbornice na etiketu, jak se připravit na small talk

26. květen 2018

Když vás čeká návštěva v rodině nebo oficiálnější setkání, připravte se na nezávaznou konverzaci. „Hlavním smyslem small talku je vyslat signál, že nás druhý zajímá a že ho známe. Docílíme toho tak, že se budeme hodně ptát a sami málo mluvit,“ připomíná odbornice na etiketu.

Jak se na takzvaný small talk připravit?

  • Uvědomte si, který film jste viděli naposledy, co jste četli naposledy.
  • Připomeňte si, s kým se sejdete při dané akci.
  • Zkuste si vzpomenout, co má daný člověk rád, čím se zabývá se svém volném čase.
  • Jestli je povolání jeho jediným koníčkem, tak si vybavte, co naposledy dokázal ve svém oboru, abyste ho mohli potěšit svým zájmem.

Pokud se small talk začíná překlápět v hlubší konverzaci, držte se stále trochu zpátky, abyste neskočili druhému do řeči. „Když už se to stane, vzápětí se omluvte. I dodatečná omluva je dostatečná,“ říká Alena Špačková.

O čem mluvit při nezávazné konverzaci? O práci, o módě, ale o počasí jen vtipně

Ženy při rozhovoru v kanceláři

Při setkání s neznámým člověkem nebo před zahájením pracovního jednání bychom neměli zapomínat na nezávaznou konverzaci neboli small talk. Uvolní totiž atmosféru.

A co dělat, pokud druhý stále mluví a nechce nás pustit ke slovu? „Můžu se prosadit, nejprve zkusím zvednout ruku, nakloním hlavu a mile se usměji a on si všimne, že se hlásím o slovo. Pokud ne, řeknu: Omlouvám se, jen jsem chtěla dodat… Omluva odlišuje skákání do řeči od přerušení. Přerušení je zdvořilé, skákání do řeči je hrubost,“ dodává Alena Špačková.

Spustit audio

Související