Hostitel je podle etikety vždy povinen připravit témata pro nezávaznou konverzaci

12. květen 2018

Pro společenský kontakt je důležité ovládat takzvaný small talk neboli umění nezávazné konverzace. Jedná o úvodní rozhovor, který rozproudí další debatu, ale to může být i celý rozhovor, který už dál nepokračuje.

„Je to rozhovor v takzvané plytké rovině, kdy skoro o nic nejde. Jsou to taková milá nicneříkající tvrzení, se kterými může každý souhlasit,“ popisuje odbornice na etiketu Alena Špačková.

Pokud jsme hostiteli při setkání lidí, a nemusí se jednat hned o velké společenské akce, ale třeba i o rodinný oběd, je naší povinností moderovat celou akci a připravit si témata pro small talk.

Mladá paní? Toto oslovení nepoužívejte nikdy, radí odbornice na etiketu

Starší žena se dívá do zrcadla

Pro oslovení druhého člověka používáme jméno, funkci, nebo titul. V pracovním styku je nejlepší oslovovat funkcí, při neformálních příležitostech, na dovolené, při sportu můžeme zvolit křesní jméno.

„Chceme se přece bavit, proto se potkáváme. A zábava se spíš rozproudí, když začneme právě těmi nevinnými jemnými tématy pro úvodní konverzaci,“ komentuje Alena Špačková.

Ke kolika lidem najednou můžeme mluvit? „Když sedíme u stolu, tak zhruba k šesti lidem, jestliže stojíme, tak osmi. Jakmile je lidí víc, už se hůř udržuje společná konverzace,“ vysvětluje odbornice na etiketu a dodává, že aby nezávazná konverzace fungovala, je nutné reagovat na odpovědi toho, s kým mluvíme.

Spustit audio

Související