Mladá paní? Toto oslovení nepoužívejte nikdy, radí odbornice na etiketu

21. duben 2018

Pro oslovení druhého člověka používáme jméno, funkci, nebo titul. V pracovním styku je nejlepší oslovovat funkcí, při neformálních příležitostech, na dovolené, při sportu můžeme zvolit křesní jméno.

Čemu se naopak vždy vyhnout? Podle odbornice na etiketu Aleny Špačkové oslovení mladá paní. „Nikdy neříkáme dámě, která se nám zdá zachovalá, mladá paní. Ono ji to de facto dehonestuje. Oslovení mladá paní nepoužívejte nikdy,“ říká.

Oslovování tituly také není úplně bez rizika. „Dnes máme titul diplomovaný specialista nebo bakalář, což je nižší vysokoškolské vzdělání, a tyto tituly běžně nepoužíváme. Už se mi ale stalo, že člověk řekl: Já jsem bakalář a přeji si, abyste mě tak oslovovala. Pak se uchýlím k tomu základnímu pravidlu etikety, že situaci zachraňuje ten, kdo je slušnější, a vyhovím jeho přání,“ popisuje Alena Špačková.

Existuje i nepřímé oslovení, které je stejně důležité. Ne vždycky se hodí, nebo se nám chce říct: Dámy a pánové, Tondo, vážený pane. Můžeme ale použít zájmeno vám. „Mám na mysli hlavně děkování: Děkuji vám, děkuji ti. Nemusím říct: děkuju, Jano, ale jako bych řekla. Je to jiný způsob, ale splní stejnou úlohu – budovat vztah,“ dodává odbornice na etiketu.

Oslovení je podle ní jenom malou součástí verbálního dojmu. „Mluvíme spolu a způsob, jakým si všechno říkáme, ovlivňuje nás vztah,“ uzavírá.

Spustit audio

Související