O čem mluvit při nezávazné konverzaci? O práci, o módě, ale o počasí jen vtipně

19. květen 2018

Při setkání s neznámým člověkem nebo před zahájením pracovního jednání bychom neměli zapomínat na nezávaznou konverzaci neboli small talk. Uvolní totiž atmosféru.

Aby byla nezávazná konverzace funkční, je třeba nechat protějšek mluvit o sobě a reagovat na jeho odpovědi. „Sledujeme, jak reaguje. Jestliže neprojevuje zájem o konverzaci, změním téma, nebo se omluvím a odejdu,“ radí odbornice na etiketu Alena Špačková

Vhodným tématem pro small talk je počasí, ale pouze v případech, že o něm umíme mluvit originálně a vtipně. „V českých poměrech má nezávazná konverzace o počasí pejorativní nádech. Lidé to vnímají tak, že když nevíme, o čem mluvit, zvolíme počasí. Pokud o něm ale zvládnu hovořit osobitým a zajímavým způsobem, pak je to vhodné téma,“ vysvětluje Alena Špačková.

Na oblíbenou otázku: „Jak se máš?“ se nehodí odpovídat negativně. „Chceme přece být s druhými lidmi, aby nám bylo hezky, povídáme si, abychom si umocnili prožitek. Opravdu nechceme slyšet, že se má druhý špatně, protože nás to stahuje. A to, co nechci slyšet já, neříkám ani druhému,“ komentuje odbornice na etiketu.

Jaká tedy témata pro nezávaznou konverzaci nejlépe zvolit? „Bavíme se o prostředí, které nás obklopuje, o programu večera, o tom, co nám člověk sám o sobě sdělil při minulém setkání. Obecně platí, že ženy se baví rády o módě, zpravidla nenarazíme, když se ženou, která už má děti, mluvíme o výchově dětí. Muži se rádi baví o ženách, ale pokud jsem ženou, tak se s mužem nebavím o ženách, ale spíš se přeorientuji na jeho práci,“ uzavírá Alena Špačková.

Spustit audio

Související