Oficiální zasnoubení opět přichází do módy, do roka by měla následovat svatba

1. září 2018

Velkou událostí, která se dotkne nejspíš každého z nás, je svatba. Buď ji sami organizujeme, když vstupujeme do manželství, nebo se účastníme jako hosté. I zde platí řada pravidel, kterým se budeme věnovat v několika dílech Návodu na etiketu.

Svatbě předchází zasnoubení. To podle odbornice na etiketu Aleny Špačkové přichází v posledních letech znovu do módy, ať už v oficiální, nebo neoficiální podobě.

„Při oficiálním zasnoubení mladí oznámí své rozhodnutí rodičům. Když to obě strany vědí, zpravidla rodiče dívky iniciují  společné setkání. Na něm předá budoucí nevěsta květinu budoucí tchyni a budoucí ženich také své budoucí tchyni,“ popisuje Alena Špačková.

Muž předává prsten, žena může věnovat dárek

Následovat by měl přípitek, který pronese otec nevěsty. „Potom promluví budoucí ženich, řekne, jak má snoubenku rád a předá zásnubní prsten. Nevěsta mu může také dát dárek, například hodinky, nebo luxusní pero,“ dodává Alena Špačková s tím, že dnes převládá romantika a nejprve obvykle muži žádají ženu o ruku v soukromí.

Do roka od zasnoubení by měla být svatba. Pokud se snoubenci rozejdou, měli by si navzájem podle pravidel etikety vrátit všechny drahé dary.

Svatba jako taková je velikým obřadem, který má svou historii. „Monogamii u nás ustanovil kníže Břetislav. Asi do roku 1800 to byla jenom svátost církevní, od té doby vnímáme sňatek také jako smlouvu mezi snoubenci. V roce 1919 byly vedle sňatků církevních ustanoveny také sňatky civilní. Po roce 1950 nebyly církevní svatby uznávané, ale od roku 1992 mají platnost zase oba druhy sňatku,“ připomíná Alena Špačková.

Každý druh sňatku má svoje specifika. Z hlediska etikety platí například pravidlo, podle nějž při civilním sňatku stojí nevěsta po pravici ženicha, zatímco při církevním po levici.

Jako malá se označuje svatba, které se účastní méně než 25 hostů. Na velké svatbě je lidí více. „Vždy ale zveme hosty s dostatečným předstihem, nejméně čtyři týdny. Těm, o jejichž přítomnost na svatbě obzvlášť stojíme, raději včas voláme, aby si vyhradili čas,“ doplňuje odbornice na etiketu.

Spustit audio

Související