Pravé italské risotto

Když jede kuchař Petr Stupka na dovolenou, vždy tam i vaří. Stačí nakoupit místní suroviny a dobrota je na stole. Přivezl tak inspiraci třeba na pravé italské rizoto, které má s tím naším, suchým, jen málo společného.

Tento slavný pokrm se zrodil v 16. století v Miláně a je typický pro celou severní Itálii. Aby rizoto bylo opravdu italské, je třeba mít k jeho výrobě speciální rýži Arborio či Carnaroli.

Ingredience
  • 500 gramů rýže
  • 1 litr vývaru
  • dvě menší cibule
  • 50 až 100 gramů uzené slaniny
  • olivový olej
  • 100 gramů másla
  • tvrdý sýr, nejlépe parmazán
  • 100 až 150 mililitrů bílého vína

Potřebujeme 500 gramů rýže a 1 litr vývaru, dále dvě menší cibule (či jednu velkou, nebo tři šalotky), 50 až 100 gramů uzené slaniny, trochu olivového oleje, 100 gramů másla a samozřejmě i tvrdý sýr, nejlépe parmazán. Nejkvalitnější a nejslavnější je označen parmigianno reggiano, toho mějte tak dvě až tři deka na porci, což je na půl kilogramu rýže nějakých deset deka. Nakonec ještě 100 až 150 mililitrů bílého vína, nebo vermutu.

Cibuli nakrájíme nadrobno a dáme restovat do kastrolu na olej. Když se začne opékat, přidáme na kostičky krájenou slaninu a opět vše osmahneme a přidáme rýži. Vše restujeme.

Až se rýže pořádně rozpálí, zalijeme vše vínem. Divoce vše zabublá a zasyčí a hned potom přidáme vroucí vývar. Ale pozor vývar přiléváme jen naběračkou a vše mícháme.

Část tekutiny se odpaří, část do sebe postupně nabírá rýže, a tak nás čeká nějakých patnáct minut průběžného dolévání vývaru a promíchávání. Většinou není třeba rizoto přisolovat, neboť vývar má být mírně osolený, nejraději používám vývar zeleninový.

Související

  • Italský sekaný řízek se sýrem

    V originále se tento sekaný řízek připravuje z telecího masa, ale můžete snadno použít maso kuřecí nebo ještě lépe krůtí. Dále v Itálii pochopitelně používají parmazán.

  • Bramborové gnocchi

    Malé noky se připravují z bramborového těsta uhněteného z vařených brambor, hladké mouky, soli. O svůj osvědčený recept se podělil autor Kuchařského čarování Petr Stupka.

  • Italské mandlové sušenky

    Originální recept na sladké mandlové sušenky nabídl posluchačům v pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Jejich příprava je snadná, upečte si je doma.