Pavel Kroneisl: Úlevovny

1. březen 2023

V jednom ze svých Rozhlasových sloupků kolega Ivan Mls nedávno v nadsázce nadhodil, že bude zadržovat dech, aby zmenšil svoji uhlíkovou stopu. Moc mě to zaujalo a mám další nápad.

Podle některých vědců je pro naši Zemi problémem velký počet hospodářských zvířat a hlavně tedy tělesné plyny, které produkují. No, a co my lidé? My jsme na tom přeci stejně. Je nás taky hodně a zažívání máme s leckým ze zvířecí říše podobné.

Je mi jasné, že je to téma velice choulostivé, naučili jsme se samozřejmě být velmi decentní, abychom se nedopustili nějakého faux paux. Ale všichni moc dobře víme, co dokážou dnes tolik propagované, protože zdravé, luštěniny.

A já navrhuji takové jednoduché řešení. Ve městech byly a někde ještě jsou veřejné záchodky. To je známá věc. Což takhle zřídit podobná zařízení, kde by si člověk diskrétně ulevil od přebytečných plynů, které by se shromažďovaly do speciálních zásobníků, a vědci by dostali za úkol vymyslet, jak je účelně využívat.

Jistě by se něco našlo. Ona zařízení by se mohla jmenovat třeba úlevovny, úlevny nebo prostě jednoduše prdírny. S rostoucí populací roste přímo úměrně i její plynatost. Tak proč toho nevyužít?

Připadá vám to jako úplná pitomost? Ale takových pitomostí už bylo vymyšleno!!

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související