Pavel Kroneisl: O jednom uštěkaném psovi

10. leden 2023

Máme sice velice ukecaného, tedy uštěkaného jezevčíka, ale žijeme na polosamotě a tak to moc nevadí. Hůř na tom byl kdysi náš bývalý kolega, rozhlasový zvukař Milan.

Jeho soused v jedné českobudějovické vilové čtvrti měl křížence dogy s dobrmanem a tenhle pes byl také hodně štěkavý. Ale to byla jiná třída než náš jezevčík!

Rámus, který vydával, nenechal souseda Milana a jeho rodinu ani vyspat. Ten mnohokrát majitele psa upozorňoval a prosil, aby s tím něco udělal. Ale nebylo to nic platné, soused se jenom smál a dokonce, když vypustil psa na zahradu, sám ho podněcoval ke štěkání.

Takže to dopadlo tak, že milý pejsek měl pobyt venku spojený s tímto projevem a hafal neustále a dlouho do noci.

A Milan nakonec vymyslel přímo ďábelskou pomstu. Protože byl sběratelem staré rozhlasové techniky, měl doma dva velice výkonné, funkční tlampače ještě po německém wehrmachtu. Ukryl je do nejzazšího koutu zahrady, blízko souseda, milého pejska si natočil na magnetofonový pásek a několikanásobně zesílenou nahrávku pomocí těchto tlampačů pouštěl do světa, když byl sousedův pes doma.

Vyburcovalo to nejenom jeho majitele, ale také lidi v okolí, protože německé válečné tlampače byly opravdu výkonné. Nakonec musel majitel chtě nechtě svého psího kamaráda štěkání venku odnaučit.

Povedlo se mu to, a tak se potvrdilo pořekadlo, že když se chce, všechno jde. Ovšem někdy je k tomu potřeba i stará rozhlasová technika.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.