Pavel Kroneisl: Silvestr na Šumavě

29. prosinec 2022

Před drahnými lety jsme trávili závěr roku u známých na Posudově u Lipenského jezera. Už od 30. prosince vydatně sněžilo. Oslava byla fajn. Na Nový rok jsme se probudili do sluncem zalitého dne, v němž se třpytily závěje správně promrzlého sněhu.

Byla to nádhera, až na to, že sníh zasypal i jedinou příjezdovou cestu. Znamenalo to, že se budeme muset pěšky probojovat do nedalekého Frymburka na autobus a pro auto se vrátit později.

No, co se dá dělat, rezignovaly naše bolavé hlavy. Ovšem najednou jsme uslyšeli hlasy a uviděli něco, co mi okamžitě připomnělo slavný Repinův obraz Burlaci na Volze. Čtveřice statných kluků netáhla sice loď proti vodě, ale hlubokým sněhem škodovku na laně.

Když dorazili až k nám, vytáhli auto krátkým, ale hodně strmým srázem na louku, která byla sfoukaná a dalo se po ní sjet k hlavní silnici. Zírali jsme. A pozvali je na zbytky ze silvestrovské oslavy.

Koukám na toho jejich řidiče a moc se mi nezdál. „To je Fittipaldi, on ještě špatně stojí na nohou, tak jsme ho posadili za volant. Do Budějc ale nepojede, na to je tady kamarád, kterej slavil Silvestra s limonádou.“

My taky potřebujeme zpátky do Budějovic, blesklo mi hlavou. „Kluci, když už jste dotáhli jednu škodovku až sem, co kdybyste zapřáhli ještě tu naši a přes ten strmej sráz ji taky zkusili vytáhnout na louku, my vám pomůžeme.“

„Šéfe, my vám tu káru vytáhneme třeba na střechu,“ kasali se statní chlapíci. Zapřáhli auto, mě posadili za volant a než jsem se stačil pořádně rozkoukat, udělalo to – šup, šup a auto stálo na louce. Odpoledne jsme pohodlně naložili zavazadla a vyrazili směrem k domovu.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.