Pavel Kroneisl: Nový přírůstek v rodině

10. listopad 2022

Máme nový přírůstek v rodině. Je čtyřnohý, chlupatý, neposedný a jmenuje se Mio. Rodina naší dcery si jej pořídila dost krkolomnou cestou, řekl bych.

Našli na internetu inzerát, ve kterém jistá paní ze slovenské Spišské Nové Vsi nabízela k odběru štěňata kříženečků. Celkem čtyři. Zachránila je totiž u jedné romské vesnice na východním Slovensku, kde je napůl toulavá fenka porodila na louce.

Naši mladí se dohodli na koupi a jednoho dne vyrazili z Českých Budějovic k hraničnímu přechodu Bumbálka na moravsko-slovenském pomezí. Z opačné strany ze Spišské Nové Vsi vyjelo druhé auto s pejsky. Ano, s pejsky, protože o další štěňátka se přihlásili zájemci z Ústí nad Labem, Liberce a Příbrami. A všichni najednou se sjeli na hranici.

Paní, dosud majitelka předvedla malé chlupáčky a nebylo co řešit. Pouze se předaly očkovací průkazy z jedné strany a směšné peníze ze strany druhé a směr Čechy frčela čtyři auta bohatší o nového člena rodiny.

Když mi to dcera vyprávěla, dost mě to dostalo. Vždycky je totiž fajn, když se v téhle vykloubené době plné násilí a nepřátelství najde někdo, kdo dokáže nevraživost proměnit na laskavost, něhu a porozumění. A tohle je přesně ono.

Paní ze Spišské Nové Vsi jistě nemusela, ale přesto zachránila čtyři štěňátka. Jejich noví čeští majitelé si mohli snadno pořídit pejska někde v sousedním městě a necestovat za ním přes celou republiku. Ale všichni to chtěli udělat právě takhle.

Jinak Mio je kouzelný. Má v sobě něco z teriéra, protože má hranatou a ježatou čuminu. Ale není to pejsek, je to malý čertík za něj převlečený. Je to chlupatá ztělesněná energie a s naším jezevčíkem Blackem si u nás v domku i na zahradě náramně rozumějí. Řádili oba jak černá ruka, ale bylo to moc fajn.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Pavel Kroneisl: Budeme se soustředit

    V poslední době stále častěji slýchám podle mě podivné slovní spojení „budeme se soustředit“. Používají ho hlavně sportovní trenéři, ekonomové a politici.

  • Pavel Kroneisl: Kdo je to Šumavák?

    Šumavák to je velice zvláštní tvor. Už jeho zrození je něco mimořádného. Rodí se tak, že ho sluníčko vytáhne z pařezu a on hned začne na severní straně obrůstat mechem.

  • Pavel Kroneisl: Stage, nebo pódium?

    Před nedávnem jsem vyslechl rozhovor o vystoupení kapely. Moderátor se zpovídaného organizátora zeptal: „Má kapela stage?“ Ten slyšitelně zaskočen řekl: „Nooo, má pódium.“

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.