Pavel Kroneisl: Světový den léčby zvukem

14. únor 2023

Světový den léčby zvukem – jako bývalého rozhlasáka mě to zaujalo. Ale přišlo mi to zvláštní. Zvláště v souvislosti s tvrzením starých lékařských praktiků, kteří říkali, že ticho léčí.

Někteří to měli dokonce v čekárnách svých ordinací napsané. Na druhou stranu, ticho je taky zvuk, akorát není slyšet.

Pak jsem si ale vzpomněl, že se mi už před lety dostala do ruky magnetofonová kazeta s nahrávkami takzvaných meditačních zvuků. Na jedné stopě to byly jednoduché melodie hrané na orientální hudební nástroje. Na druhé stopě byly nahrány zvuky velryb s oním neopakovatelným podmořským echem.

Pamatuju si, že jsem si to tenkrát moc rád přehrával a musím uznat, že to má něco do sebe. Bylo to ohromně uklidňující, člověk to poslouchal a padal na něj takový zvláštní pocit poklidu, štěstí a pohody, takové smířlivosti. Účinek byl podobný jako třeba při prohlížení si Ladových obrázků zimní idylické vesničky.

Musím tedy přiznat, že léčba zvukem asi může fungovat. A tak může mít 14. února i svůj světový den. Ale zvuk, který někdy vydávají auta projíždějící kolem našeho domku, kdy je slyšet vytuněný výfuk a k tomu na plné pecky z reproduktorů hrající techno, ten asi neléčí.  I když řidiče oněch „vyladěných“ aut možná ano.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související