Papáju si dejte jako dezert i k masu. Budete pak vstávat z postele svižněji a v lepší náladě

28. červenec 2017
Papája

Papája je až desetimetrová tropická bylina, která produkuje aromatické plody vážící až 10 kilogramů. Dříve byla v našich končinách vzácná, v poslední době se k nám ale dostává produkce ze Španělska. Můžeme tak z těchto lahodných plodů získat mnoho prospěšného.

Existují dva základní typy papáje - menší havajský a větší mexický. Dáváme přednost mexickému typu, protože současná havajská produkce je celá geneticky modifikovaná. Plody mexického typu se nyní pěstují ve Španělsku.

Papáje jsou proslulé obsahem směsí vynikajících enzymů, mimo jiné papainu. Ten štěpí bílkoviny, které jsou zásadní pro správné fungování organismu, a podporuje trávení.

U mnoha lidí již od 35. roku věku dochází k nedostatečnému zužitkování bílkovin. Následkem je zahnívání bílkovin ve střevech, odpad způsobuje trávicí poruchy, kožní onemocnění, alergie. Tady nasaďme papáju. Každý den snězme jeden zralý plod nebo alespoň jeho polovinu. Enzymy obnoví vyschlé tělesné buňky a už třetí den kúry si všimneme, že z postele vstáváme mnohem svižněji a lépe naloženi než dříve.

Papáje jsou dále mimořádně bohaté na provitamin A (pro ochranu sliznic, vidění, vitalitu buněk), kyselinu pantotenovou (vitamin B5 pro buněčnou energii, stálou barvu vlasů) a vitamin C (pro imunitní systém, pozitivní duševní rozpoložení). Jedna půlka menší papáje poskytuje 150 procent doporučené denní dávky vitaminu C.

Podle jedné vědecké studie docházelo u žen se zvýšeným příjmem látek, které obsahuje papája, v menší míře k infekcím HPV, virem podle předpokladů způsobujícím rakovinu děložního hrdla. Vědci dospěli k závěru, že pokud žena zkonzumuje za týden alespoň jeden plod papáje, bude mít menší riziko nákazy HPV než žena, která papáju nejí. Podle spolupracujícího lékaře už půl šálku papáji týdně znamená více než osmdesátiprocentní snížení rizika.

Ruští vědci zjistili, že antioxidanty a přírodní enzymy obsažené v papáji urychlují hojení popálenin a zranění. Plod také dodá tělu látku, která snižuje riziko výskytu rakoviny plic a tlustého střeva a působí příznivě na revmatoidní artritidu. Rostlinné sloučeniny papáji zřejmě pomáhají déle uchovat dobrý zrak u starších osob.

Papája jako dezert

Suroviny:
papája
jogurt nebo kokosový jogurt
med
citronová šťáva

Papáju rozkrájíme, odsemeníme, dužinu vybereme lžící a pokrájíme na malé kousky. Med a citronovou šťávu smícháme s jogurtem a pak vmícháme kousky papáje. Dezert rozdělíme do misek.


Zázvorovo-papájový koktejl

Suroviny:
1 velká zralá papája zbavená semínek a oloupaná
šťáva ze dvou limet
3 lžíce nastrouhaného zázvoru
2 lžíce javorového nebo datlového sirupu
2 lístky máty

Ovoce

Papáju rozmixujeme, přidáme šťávu z limetky a mletý zázvor. Rozmixujeme dohladka a ozdobíme mátovým lístkem.


Papájovo-mangový thajský salát

Suroviny:
½ papáji
1 mango
velká hrst nasekaného čerstvého koriandru
velká hrst nasekané čerstvé máty
hrst nahrubo nasekaných kešu oříšků
4-6 šalotek nakrájených na větší kostičky
6-8 stroužků česneku nakrájených na tenké plátky
olej

Na dresink:
4-6 lžic citronové šťávy
2 lžíce medu
2 lžíce olivového oleje
1 lžička soli

Osmahneme dohněda na oleji cibulku a v závěru přidáme na osmažení česnek, dokud nezavoní. Cibulku s česnekem dáme na savý ubrousek a necháme vystydnout.

Nastrouháme nebo nakrájíme papáju a mango zbavené slupek a pecek na jemné nudličky. Nasekáme bylinky podle chuti. Vše dáme do mísy. Smícháme ingredience na dresink, přidáme ho do salátové mísy a dobře promícháme.

Salát servírujeme posypaný kešu oříšky, cibulkou a česnekem.


Bílé maso s papájou

Suroviny:
1,5 kilogramu kuřecího nebo krůtího masa
1 cibule
trochu bezlepkové mouky
10 gramů česneku
sůl, pepř
10 gramů petrželové nati
50 mililitrů bílého vína
120 mililitrů ananasové šťávy
trochu kokosového cukru
120 gramů zelené papáji
100 gramů zelených paprik
120 mililitrů oleje

Papájový salát

Maso nakrájíme na přibližně čtyřcentimetrové kostičky. Opepříme, osolíme a osmahneme dozlatova na oleji. Přidáme nakrájený česnek a cibuli, kokosový cukr a zkaramelizujeme.

Přilijeme víno a zmírníme oheň. Posypeme trochou mouky a bez přestání mícháme. Přilijeme vodu a ananasovou šťávu. Vaříme doměkka. Poté přidáme nakrájenou papáju a osmahnuté kousky papriky. Podáváme například s rýží posypanou petrželovou natí.


Papájová pěna s para ořechy

Suroviny:
1 papája
1 hrnek para ořechů
2 čerstvé datle
šťáva a kůra z jedné limety

Para ořechy přes noc namočíme. Papáju oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na menší kostičky. Ořechy slijeme a s datlemi, papájou a šťávou z limetky mixujeme v mixéru. Zdobíme kůrou z limetky a jedlými květy. Před podáváním necháme vychladit v ledničce.

Spustit audio
  • Jídlo a zdraví
  • Publicistika
  • recepty
  • zdravá výživa
  • zdravá strava
  • papája