Avokádo je superpotravina. Využijte ho v kuchyni, ale také si z něj udělejte kosmetickou masku

Avokádo

Seznamte se s další skutečnou superpotravinou - avokádem. Na povrchu hrbolaté zelené či hnědé hruštičky s velkou kulatou peckou uvnitř patří mezi to nejlepší, co pro naše zdraví příroda stvořila.

Avokáda pochází ze středního Mexika, rostla zde již před sedmi až pěti tisíci lety. Aztékové rostlině říkali „ahuacuatl“ neboli varlatový strom a celá domorodá Amerika věřila v údajné afrodiziakální účinky plodů.

Toto ovoce obsahuje více draslíku než banán a má nejvyšší přirozený obsah tuku. Tyto tuky jsou jedinečného složení - velkou část tvoří zdraví prospěšné mononenasycené mastné kyseliny. Jedna studie zjistila, že pokud bychom nasycený tuk z živočišných potravin alespoň z pěti procent nahradili avokády, rizika infarktu by se snížila o celou třetinu.

Ačkoli avokádo obsahuje hodně tuku, ve skutečnosti tukový profil zlepšuje a pomáhá hubnutí. Pacienti, kteří drželi sedmidenní dietu s vysokým podílem avokáda, vykazovali podstatné snížení celkové hladiny cholesterolu, LDL cholesterolu a triglyceridů. V plodech je látka, která blokuje vstřebávání cholesterolu z potravy.

Ovoce obsahuje glutathion, silný antioxidant s výraznými protirakovinnými účinky, který kromě jiného ochraňuje mozek. Mozek a nervová soustava potřebují zdroje kvalitních tuků a avokádo patří mezi nejlepší z nich.

Avokádo dále prospívá mužské prostatě, podporuje oční zdraví, pomáhá absorbovat živiny rozpustné v tucích, snižuje záněty dásní, chrání před rakovinou a srdečními nemocemi. Plody jsou napěchované hořčíkem, kyselinou listovou a každá vystresovaná osoba ocení bohaté zastoupení B vitaminu.

Ovoce pomáhá při kožních potížích a může se aplikovat i přímo na pokožku, čehož v poslední době hojně využívá přírodní kosmetika. Z avokáda si můžete udělat výživnou kosmetickou masku. Stačí ho rozmačkat se lžičkou citronu a jedním žloutkem a nanést na obličej.

Avokádo si můžete dopřát také v podobě velmi chutného avokádového oleje, který na rozdíl od olivového panenského snese i vysoké teploty, a proto je jedinečným přítelem vaší pánve a štíhlého pasu.

Luxusní guacamole

Suroviny:
2 zralá avokáda
1 stroužek česneku jemně nasekaný nebo utřený
½ lžičky soli
½ malé bílé cibule jemně nasekané
½ středního rajčete nasekaného na kostičky
½ – 1 chilli paprička nasekaná
čerstvý koriandr na zdobení

Avokáda rozkrojte na poloviny. Odstraňte pecku a dužinu vydlabejte lžící do střední mísy. Rozmačkejte velkou vidličkou nebo mačkadlem na brambory.

Nasekanou cibuli propláchněte, aby její chuť nepřehlušila avokádo. Pak cibuli osušte papírovou utěrkou. Vmíchejte ji do avokáda společně s česnekem, solí, papričkou a rajčetem.

Pokud nebudete guacamole jíst hned, zakryjte misku potravinovou fólii a uložte do lednice – ne však na delší dobu než několik hodin.


Čokoládový dort s ořechy a avokádem

Suroviny na základ:
1,5 šálku mandlí
4 nakrájené datle
2 polévkové lžíce semínek chia
1-2 lžíce kokosového oleje

Avokádo, guacamole

Suroviny na náplň:
3 avokáda
½ šálku kokosového mléka
1-3 lžičky kokosového cukru nebo stévie
2 polévkové lžíce mandlového másla
vanilková esence
¾ šálku kakaa

Všechny ingredience na základ rozmixujeme, dáme do formy na dort a vložíme do mrazáku na deset minut kvůli zpevnění povrchu.

Mezitím rozmixujeme všechny ingredience na náplň až do hladké konzistence máslového krému. Krém se rozetřeme na základ a uložíme do mrazáku kvůli zpevnění. Jednu až dvě hodiny před podáváním přesuneme do ledničky. Zbylé porce uchováváme v mrazáku.


Kuřecí polévka s avokádem

Suroviny:
2 kuřecí prsa
3 polévkové lžíce olivového oleje
sůl a pepř
1,5 šálku jemně nasekané jarní cibulky
1 čajová lžička pokrájeného česneku
1 nakrájené rajče
kuřecí vývar
špetka mletého kmínu
1 čajová lžička soli
2 pokrájená avokáda
½ šálku koriandru jemně pokrájeného
limetka nebo citron

Kuře okořeníme solí a pepřem. Ve velkém hrnci zahřejeme polévkovou lžíci oleje, přidáme kuře a snížíme teplotu na střední stupeň. Zakryjeme pánev a grilujeme kuře, dokud se uvnitř nezvýší teplota. Kuřecí prsa vyjmeme a uchováme v teple.

Přidáme dvě zbývající polévkové lžíce oleje, zahřejeme a přidáme šálek zelených cibulek a pokrájený česnek. Dvě minuty restujeme. Přidáme pokrájené rajče, restujeme asi minutu, přidáme kuřecí vývar, kmín a sůl. Dobře zamícháme a přivedeme k varu. Zakryjeme hrnec a vaříme na mírném ohni 15 až 20 minut.

Do servírovacích misek dáme kousky kuřete, pokrájené avokádo, cibulky ze zbývající ½ šálku a koriandr. Zalijeme vývarem a podáváme s citronovou šťávou nebo kolečky limetky.


Limetkovo-medové kuřecí kousky s avokádovým dipem

Suroviny:
2-3 kuřecí prsa
2 polévkové lžíce olivového oleje
¼ šálku medu
2 pokrájené česnekové stroužky
šťáva z jedné limetky
2 zralá avokáda
¼ šálku kvalitního jogurtu nebo kokosové smetany (kokosová dřeň mixovaná s menším množstvím vody)
šťáva z 1/2 limetky

Kuřecí prsa nakrájíme na kostky. Zahřejeme olivový olej v kastrolu a vložíme kuřecí kousky. Jakmile se kuře zatáhne (ztratí se růžová barva), přidáme med, česnek a limetkovou šťávu.

Zatímco se kuře griluje, připravíme dip. V míse vidličkou rozmačkáme avokádo, přidáme jogurt nebo kokosové mléko, limetkovou šťávu a mixujeme elektrickým mixérem, dokud není směs jemná a hladká.

Jakmile je kuře měkké a dobře restované, sundáme z plotny. Kousky kuřete napícháme na špejličky a podáváme s avokádovým dipem.

Spustit audio

Související