Avokádo je superpotravina. Využijte ho v kuchyni, ale také si z něj udělejte kosmetickou masku
Seznamte se s další skutečnou superpotravinou – avokádem. Na povrchu hrbolaté zelené či hnědé hruštičky s velkou kulatou peckou uvnitř patří mezi to nejlepší, co pro naše zdraví příroda stvořila.
Avokáda pocházejí ze středního Mexika, rostla zde již před sedmi až pěti tisíci lety. Aztékové rostlině říkali „ahuacuatl“ neboli varlatový strom a celá domorodá Amerika věřila v údajné afrodiziakální účinky plodů.
Toto ovoce obsahuje více draslíku než banán a má nejvyšší přirozený obsah tuku. Tyto tuky jsou jedinečného složení – velkou část tvoří zdraví prospěšné mononenasycené mastné kyseliny. Jedna studie zjistila, že pokud bychom nasycený tuk z živočišných potravin alespoň z pěti procent nahradili avokády, rizika infarktu by se snížila o celou třetinu.
Ačkoli avokádo obsahuje hodně tuku, ve skutečnosti tukový profil zlepšuje a pomáhá hubnutí. Pacienti, kteří drželi sedmidenní dietu s vysokým podílem avokáda, vykazovali podstatné snížení celkové hladiny cholesterolu, LDL cholesterolu a triglyceridů. V plodech je látka, která blokuje vstřebávání cholesterolu z potravy.
Čtěte také
Ovoce obsahuje glutathion, silný antioxidant s výraznými protirakovinnými účinky, který kromě jiného ochraňuje mozek. Mozek a nervová soustava potřebují zdroje kvalitních tuků a avokádo patří mezi nejlepší z nich.
Avokádo dále prospívá mužské prostatě, podporuje oční zdraví, pomáhá absorbovat živiny rozpustné v tucích, snižuje záněty dásní, chrání před rakovinou a srdečními nemocemi. Plody jsou napěchované hořčíkem, kyselinou listovou a každá vystresovaná osoba ocení bohaté zastoupení B vitaminu.
Ovoce pomáhá při kožních potížích a může se aplikovat i přímo na pokožku, čehož v poslední době hojně využívá přírodní kosmetika. Z avokáda si můžete udělat výživnou kosmetickou masku. Stačí ho rozmačkat se lžičkou citronu a jedním žloutkem a nanést na obličej.
Avokádo si můžete dopřát také v podobě velmi chutného avokádového oleje, který na rozdíl od olivového panenského snese i vysoké teploty, a proto je jedinečným přítelem vaší pánve a štíhlého pasu.
Luxusní guacamole
- 2 zralá avokáda
- 1 stroužek česneku (jemně nasekaný, nebo utřený)
- ½ lžičky soli
- ½ malé bílé cibule (jemně nasekané)
- ½ středního rajčete (nasekaného na kostičky)
- ½ až celá chilli paprička (nasekaná)
- čerstvý koriandr na zdobení
Avokáda rozkrojíme na poloviny. Odstraníme pecku a dužinu vydlabeme lžící do střední mísy. Rozmačkáme velkou vidličkou, nebo mačkadlem na brambory.
Nasekanou cibuli propláchneme, aby její chuť nepřehlušila avokádo. Pak cibuli osušíme papírovou utěrkou. Vmícháme ji do avokáda společně s česnekem, solí, papričkou a rajčetem.
Pokud nebudeme guacamole jíst hned, zakryjeme misku potravinovou fólii a uložíme do lednice – ne však na delší dobu než několik hodin.
Čokoládový dort s ořechy a avokádem
Na základ si připravíme 1,5 šálku mandlí, 4 nakrájené datle, 2 polévkové lžíce semínek chia a 1 až 2 lžíce kokosového oleje.
Všechny ingredience na základ rozmixujeme, dáme do formy na dort a vložíme do mrazáku na deset minut kvůli zpevnění povrchu.
Mezitím rozmixujeme do hladké konzistence krému suroviny na náplň: 3 avokáda, ½ šálku kokosového mléka, 1 až 3 lžičky kokosového cukru (nebo stévie), 2 polévkové lžíce mandlového másla, vanilkovou esenci a ¾ šálku kakaa.
Krém rozetřeme na základ a uložíme do mrazáku kvůli zpevnění. Jednu až dvě hodiny před podáváním přesuneme do ledničky. Zbylé porce uchováváme v mrazáku.
Kuřecí polévka s avokádem
- 2 kuřecí prsa
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- 1,5 šálku jemně nasekané jarní cibulky
- 1 čajová lžička pokrájeného česneku
- 1 nakrájené rajče
- kuřecí vývar
- špetka mletého kmínu
- 1 čajová lžička soli
- 2 pokrájená avokáda
- ½ šálku jemně pokrájeného koriandru
- limetka, nebo citron
Kuře okořeníme solí a pepřem. Ve velké pánvi zahřejeme polévkovou lžíci oleje, přidáme kuře a snížíme teplotu na střední stupeň. Zakryjeme pánev a grilujeme kuře, dokud se uvnitř nezvýší teplota. Kuřecí prsa vyjmeme a uchováme v teple.
Přidáme dvě zbývající polévkové lžíce oleje, zahřejeme a přidáme šálek zelených cibulek a pokrájený česnek. Dvě minuty restujeme.
Přidáme pokrájené rajče, restujeme asi minutu, přidáme kuřecí vývar, kmín a sůl. Dobře zamícháme a přivedeme k varu. Zakryjeme hrnec a vaříme na mírném ohni 15 až 20 minut.
Do servírovacích misek dáme kousky kuřete, pokrájené avokádo, cibulky ze zbývající ½ šálku a koriandr. Zalijeme vývarem a podáváme s citronovou šťávou nebo kolečky limetky.
Související
-
Zázvor mírní těhotenské nevolnosti a je mimořádně účinný v prevenci rakoviny
Zázvorový oddenek je již běžným zbožím v každém oddělení ovoce a zeleniny. Využijme jej! Pochází z Číny a Indie, kde se jako koření používá minimálně čtyři tisíce let.
-
Polovina manga zajistí klidné spaní, působí také proti infekcím a nachlazení
Mango je ve své domovině v Indii a jihovýchodní Asii považováno za posvátnou plodinu. Symbolizuje lásku, přátelství a plodnost. Buddhisté si jej také velmi váží.
-
Kurkuma – indický svatý prášek, který zastavuje šíření rakovinných buněk
Kurkuma je známé koření, tradiční součást kari směsí. V současné době více než 95 procent jeho světové produkce pochází z Indie. Indové denně zkonzumují 25 až 50 miligramů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.