Masopustní křehulky

Rychlé a jednoduché těsto s tvarohem a mandlemi je základem masopustních křehulek. Zkuste smaženou sladkou dobrotu, která se podává s marmeládou a smetanou. Recept nabízí kulinář Petr Stupka.

Ingredience
  • 2 žloutky
  • 2 vejce
  • 50 gramů másla
  • 150 gramů cukru krupice
  • 250 gramů měkkého tvarohu
  • 100 mililitrů mléka
  • 40 gramů mandlí
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • rum
  • citronová kůra
  • 1/2 prášku do pečiva
  • olej na smažení
  • vanilkový cukr na obalení
  • kysaná smetana
  • meruňková marmeláda

Máslo, žloutky, vejce a cukr důkladně vyšlehejte do pěny. Tvaroh povolte mlékem, přidejte do něj sůl, trochu rumu, loupané madle krájené na plátky, citronovou kůru a následně vše smíchejte dohromady a zahustěte moukou.

Z řídkého těsta vykrajujte namočenou lžící malé nočky, kuličky. Smažte v mírně rozehřátém oleji.

Hotové koblížky cukrujte vanilkovým cukrem a podávejte s teplou rozvařenou marmeládou z ovoce a kysanou smetanou.

Související

  • Tradiční masopustní koblihy, moderní koblížky a boží milosti

    Čerstvé koblížky a další smažené sladké pečivo neodmyslitelně patří k tradičnímu jihočeskému masopustu. Vyzkoušejte tři recepty podle kulináře Petra Stupky.

  • Škvarkové pagáčky

    Slané škvarkové pečivo se dříve v různých obměnách peklo všude uprostřed Evropy. Tento recept je z Valašska, kromě pšeničné mouky se v něm používá také mouka pohanková.

  • Koláč Santiago

    První dochované zmínky o tomto mandlovém koláči jsou ze středověku. Proslavil se ale až ve spojení se svatojakubskými poutěmi do Santiaga de Compostela ve Španělsku.