Uzenářský salát
Saláty si většinou spojujeme s létem, ale některé se hodí pro zimní období. Kulinář Petr Stupka doporučuje zahřívací salát s kysaným zelím. „Naši prapředkové jedli v zimě kysané zelí pravidelně. Přidávali k němu cibuli, křen a česnek, a tím se chránili před všelikými neduhy v tomto nehostinném čase,“ připomíná.
- 300 gramů klobásky dle chuti
- 500 gramů kysaného zelí
- 60 gramů cibule
- 30 gramů křenu
- 40 mililitrů oleje
- cukr
- ocet
- pepř
Jemně nakrájenou cibuli osolte a spolu s olejem ji několik minut šlehejte, nebo promíchávejte, až pustí šťávu.
Potom k cibuli přilijte šťávu z kysaného zelí a vše ochuťte cukrem, octem, případně i solí a důkladně prošlehejte.
Tímto dresinkem pak přelijte překrájené zelí. Přidejte do něj čerstvě nastrouhaný křen a rozpečené klobásky.
Samozřejmě, že můžete použít i jiné druhy uzenin, libovolně je kombinovat a doplňovat. Vedle kysaného zelí lze využít i zelí sterilované a také kombinovat bílé a červené zelí.
Rád do tohoto salátu přimíchávám i spařenou pohanku nebo vařené kroupové perličky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.