Jemná indická omáčka
Recepty z Dálného východu mohou skvěle zpestřit váš jídelníček. Vůbec se jich nemusíte bát. Zkuste připravit třeba jemnou indickou omáčku, která se podává s rýží. Recept nabízí autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.
Jedním ze základů indické kuchyně je směs koření, kterou nejčastěji tvoří koriandr, římský kmín, mletý zázvor a kurkuma. Součástí může být také chilli, fenykl, hřebíček i hořčičné semínko.
- směs koření (viz výše, popřípadě kupované kari koření)
- cibule
- čerstvý zázvor
- česnek
- rajčatový protlak
- kořenová zelenina
Nejprve osmažíme cibule, poté přidáme a osmažíme zázvor a nakonec krátce česnek. Spolu s česnekem přidáme i chilli. Pak do směsi přihodíme ostatní koření a necháme krátce zpěnit.
Přidáme drcená rajčata, nebo protlak a následně na jemno nastrouhanou kořenovou zeleninu, která omáčku zahustí. Osolíme a pozvolna vše dusíme.
Do této omáčky se poté přidává tepelně upravená zelenina (květák, brambory, papriky, mrkev, hrášek) nebo kuřecí či jehněčí maso, ale i vařené fazole nebo čočka.
Jako příloha se podává rýže ovoněná kardamomem, muškátovým květem a hřebíčkem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.