Jemná indická omáčka

Recepty z Dálného východu mohou skvěle zpestřit váš jídelníček. Vůbec se jich nemusíte bát. Zkuste připravit třeba jemnou indickou omáčku, která se podává s rýží. Recept nabízí autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.

Jedním ze základů indické kuchyně je směs koření, kterou nejčastěji tvoří koriandr, římský kmín, mletý zázvor a kurkuma. Součástí může být také chilli, fenykl, hřebíček i hořčičné semínko.

Ingredience
  • směs koření (viz výše, popřípadě kupované kari koření)
  • cibule
  • čerstvý zázvor
  • česnek
  • rajčatový protlak
  • kořenová zelenina

Nejprve osmažíme cibule, poté přidáme a osmažíme zázvor a nakonec krátce česnek. Spolu s česnekem přidáme i chilli. Pak do směsi přihodíme ostatní koření a necháme krátce zpěnit.

Přidáme drcená rajčata, nebo protlak a následně na jemno nastrouhanou kořenovou zeleninu, která omáčku zahustí. Osolíme a pozvolna vše dusíme.

Do této omáčky se poté přidává tepelně upravená zelenina (květák, brambory, papriky, mrkev, hrášek) nebo kuřecí či jehněčí maso, ale i vařené fazole nebo čočka.

Jako příloha se podává rýže ovoněná kardamomem, muškátovým květem a hřebíčkem.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.