Minestrone z Lombardie

Čas od času se hodí okrášlit jídelníček receptem ze zahraniční kuchyně. Zkusit můžete třeba klasickou italskou polévku minestrone. Jak ji správně připravit, se přímo v Itálii ptal autor Kuchařského čarování Petr Stupka

Ingredience
  • kořenová zelenina – cibule, mrkev, řapíkatý celer a podobně
  • uzený bok
  • olivový olej
  • česnek
  • konzervovaná rajčata
  • drůbeží vývar
  • makarony
  • bílé fazole
  • petrželka
  • parmazán

Tuto polévku mne učili kuchaři z Milána a řekli mi docela prostě, že pokud chci, aby byla dobrá, musím po kuchyni dohledat mnoho dobrých surovin, jako je třeba řapíkatý celer, mrkev, cibule.

Zelenina pokrájená na kostičky se krátce orestuje na rozpuštěném uzeném boku a olivovém oleji. Pak se přidá rozmačkaný česnek, konzervovaná rajčata (v létě raději oloupaná čerstvá). Vše se zalije silným drůbežím vývarem a chvíli dusí.

Poté se případně dolije vývar a po převaření se do polévky vloží pokrájené vařené makarony a vařené (nebo sterilované) bílé fazole. Nakonec do polévky patří solidní dávka sekané petrželky a strouhaný parmazán.

Milánští kolegové se dohadovali, zda je možné místo těstovin použít uvařenou rýži a místo bílých fazolí fazole červené. Jednoznačně se ale shodli, že na talíři musí být více pevné složky než vývaru. Takže pořádná minestrone je vlastně takový nezahuštěný eintopf. Vždyť se často podává s chlebem jako samostatné jídlo.

Související

  • Lotrinský králík

    Jak upéct králíka? Kulinář Petr Stupka přináší inspiraci z Lotrinska, tedy území na severovýchodě Francie. Maso tu pečou se zeleninou, prorostlou slaninou a bílým vínem.

  • Rychlý boršč s červenou řepou

    Udělat klasický boršč je poměrně náročná a zdlouhavá práce. Pokud ale vyzkoušíte variantu podle kulináře Petra Stupky, budete mít polévku hotovou za pouhých třicet minut.

  • Papriky zapečené po středomořském způsobu

    Papriky jsou výborná sezónní zelenina. Pokud vás už nebaví klasická plněná paprika, můžete zpestřit jídelníček jedním skvělým receptem s přímořskou příchutí.