Salát z červené čekanky a hrušek
Čekanka zajišťuje v žaludku a střevech lepší zužitkování potravy a především detoxikaci. Tuto zeleninu můžete využít pro přípravu salátu. Inspirujte se třeba receptem Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.
- 1 malá hlávka radicchia nebo 2 puky bílé čekanky
- 2 hrsti lístků rukoly
- 2 zralé pevné hrušky
- 30 gramů nasekaných lískových oříšků
- Na zálivku:
- 1 lžíce nakládaného zeleného pepře (nebo drceného černého)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička vinného octa
- sůl
Připravíme si zálivku: pepř v pikantním nálevu zalijeme olejem a octem, osolíme a promícháme. Pepř předtím vařečkou trochu podrtíme v misce nebo rozetřeme v hmoždíři. Naložené kuličky jsou měkké, takže je zpracujeme snadno.
Očistíme čekanku, zbavíme ji zavadlých listů a dolní části košťálu. Listy rozdělíme na talíře. Kdyby se nám listy zdály moc velké, překrojíme je nebo natrháme na menší kousky
Hrušky zbavíme stopek a nakrájíme po délce na čtvrtky. Vykrojíme jádřince a pak ovoce rozkrájíme na tenké plátky. Ty naaranžujeme na čekanku a zalijeme polovinou zálivky. Zbylou zálivkou přelijeme lístky rukoly, promícháme a pak je přidáme k čekance. Salát posypeme oříšky a podáváme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.