Salát z červené čekanky a hrušek

Čekanka zajišťuje v žaludku a střevech lepší zužitkování potravy a především detoxikaci. Tuto zeleninu můžete využít pro přípravu salátu. Inspirujte se třeba receptem Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.

Ingredience
  • 1 malá hlávka radicchia nebo 2 puky bílé čekanky
  • 2 hrsti lístků rukoly
  • 2 zralé pevné hrušky
  • 30 gramů nasekaných lískových oříšků
  • Na zálivku:
  • 1 lžíce nakládaného zeleného pepře (nebo drceného černého)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička vinného octa
  • sůl

Připravíme si zálivku: pepř v pikantním nálevu zalijeme olejem a octem, osolíme a promícháme. Pepř předtím vařečkou trochu podrtíme v misce nebo rozetřeme v hmoždíři. Naložené kuličky jsou měkké, takže je zpracujeme snadno.

Očistíme čekanku, zbavíme ji zavadlých listů a dolní části košťálu. Listy rozdělíme na talíře. Kdyby se nám listy zdály moc velké, překrojíme je nebo natrháme na menší kousky

Hrušky zbavíme stopek a nakrájíme po délce na čtvrtky. Vykrojíme jádřince a pak ovoce rozkrájíme na tenké plátky. Ty naaranžujeme na čekanku a zalijeme polovinou zálivky. Zbylou zálivkou přelijeme lístky rukoly, promícháme a pak je přidáme k čekance. Salát posypeme oříšky a podáváme.

Související