Velikonoční tvarohovka – rychlá variace na mazanec
Rychlou variantu mazance nebo starodávného syrného koláče, který se pekl o Velikonocích, vyzkoušel autor Kuchařského čarování Petr Stupka. „Tvarohovku zvládne každý a pro skvělou dobrotu nemusí trávit u plotny půl dne,“ komentuje.
- 250 gramů měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 8 polévkových lžic oleje
- 12 lžic mléka
- 150 gramů cukru krupice
- 2 vanilkové cukry
- kůra z jednoho citronu
- 500 gramů polohrubé mouky
- 1,5 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 300 gramů ovoce a ořechů (rozinky, sekané mandle, kandované ovoce)
Tvaroh, vejce, olej, mléko, cukr a citronovou kůru s vanilkovým cukrem smíchejte pečlivě ve stejnorodou hmotu.
Do mouky rozmíchejte prášek do pečiva a nasypte rozinky, mandle a kandované ovoce.
Mouku pak postupně vmíchejte do tvarohového základu. Míchejte tak dlouho, až se těsto přestane lepit.
Těsto vložte do olejem vytřené formy, mokrou stěrkou ho urovnejte a pečte v troubě při 180 stupních přes půl hodiny. Zda je tvarohovka upečená, zkontrolujte špejlí.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka