Mrkev v kuchyni. Zkuste mrkvance, lívanečky, dort nebo zlivského mrkvokapra
Kolik znáte pokrmů z mrkve? Dušená mrkev s masem, mrkvový salát… To je česká klasika, ale dobrých jídel z této zeleniny existuje mnohem víc. Inspirujte se recepty kuchaře Petra Stupky.
Mrkvance
(povidlové šátečky z mrkvového těsta)
Suroviny:
250 gramů hladké či polohrubé mouky
150 gramů másla
250 gramů jemně nastrouhané mrkve
1/2 prášku do pečiva
Ze všech surovin vypracujte hutné těsto. Pokud se bude lepit, přidejte trochu mouky. Těsto nechte odpočinout necelou hodinu v lednici.
Pak ho rozvalujte, vykrajujte a každý kousek doplňte povidly, stočte nebo umáčkněte. Pečte na pečicím papíře při 170°C do růžova.
Mrkvanské lívanečky
(bezlepkové placky s karamelizovanou mrkví)
- 200 gramů mrkve
- 60 gramů cukru
- 120 gramů másla
- na ochucení – skořice, perníkové koření, citronová kůra
- 2 vejce
- 150 mililitrů mléka
- 200 gramů cizrnové mouky
- 150 gramů pohankové mouky
- 40 gramů bramborového škrobu
- špetka soli, tuk na pečení lívanečků
Jemně nastrouhanou mrkev duste na másle s trochou cukru a soli. Nejprve mrkev pustí šťávu, a tak je třeba jí pečlivě míchat, aby se tekutina odvařila. Po chvíli začne mrkev na pánvi karamelizovat a příjemně zavoní. V tu chvíli přidejte koření a stáhněte vše z plotny.
Karamelizovanou mrkev nechte zchladnout, vmíchejte do ní vejce, mléko a dále cizrnovou a pohankovou mouku. A aby vše při pečení drželo, přidejte trochu bramborového škrobu.
Ze vzniklého těsta pečte na pánvi či plotýnce placky – lívance. Podávejte se kysanou smetanou a marmeládou nebo s třeným tvarohem a ovocem.
Mrkvový dort
(báječný a zdravý dort nejen pro podzimní dny)
Suroviny:
450 gramů mrkve
200 gramů celozrnné pšeničné mouky
100 gramů jemných ovesných vloček
150-180 gramů přírodního třtinového cukru
5 vajec
150 gramů másla
citron, sůl
1 lžička jedné sody
kokos nebo mleté ořechy na vysypání formy
kyselejší džem na promazání
Na polevu:
150 gramů moučkového cukru
šťáva z jednoho citronu
30 gramů másla
Očištěnou a najemno nastrouhanou mrkev vložte do pánve či kastrolu a spolu s máslem ji zvolna duste, až pustí šťávu a zavoní. Pak přidejte přírodní cukr a nechte směs lehce zkaramelizovat. Přidejte citronovou šťávu a kůru, trochu soli a ovesné vločky, Dobře promíchejte a nechte zchladnout.
Do mrkvové kaše zapracujte vejce a postupně i mouku promíchanou s jedlou sodou. Vzniklou hmotu vložte do formy vymaštěné máslem a vysypané kokosem či ořechy.
Dort pečte při teplotě 160 - 170°C 40 minut. Díky složení bude uvnitř stále vlhký a trochu drobivý. Nechte vychladnout, nejlépe do druhého dne.
Z moučkového cukru a citronové šťávy smíchejte citronovou polevu. Aby nebyla na dortu tvrdá, přidejte do ní trochu rozpuštěného másla. Dort prokrojte, promažte vrstvou džemu a přelijte polevou.
Italský mrkvový dort
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek tmavého cukru
- 3 vejce
- jeden a půl hrnku hladké mouky
- 1 balíček kypřícího prášku
- 2 lžičky skořice, špetka soli
- 500 gramů jemně nastrouhané mrkve
- 3/4 hrnku nasekaných ořechů nebo mandlí
Nejprve důkladně, do pěny, šlehejte vejce a cukr a následně zašlehávejte olej. Do této směsi pak vmíchejte nastrouhanou mrkev a postupně vmíchejte mouku smíchanou s nastrouhanými ořechy, skořicí, solí.
Hmotu vlijte do předem vymazané a vysypané dortové formy a pečte při 180°C asi 40 minut.
Tento recept je z Itálie a tamní hospodyně ještě horký dort vydatně cukrují nebo potírají máslem a cukrují. Při podávání pak k němu připravují krém ze sladkého šlehaného sýru. Já osobně doporučuji přidat k dortu kysanou smetanu s medem a lžičku višňového džemu.
Zlivský mrkvokapr
Suroviny:
500 gramů syrového kapřího rozsekaného masa
350 gramů mrkve
100 gramů slaniny
bylinková sůl
koření na ryby s převahou drceného kmínu
2 vejce
80 gramů kukuřičné strouhanky
2 lžíce bramborového škrobu
zelené natě (petržel, libeček, celerová nať)
sádlo na pečení
Jemně nastrouhanou mrkev nejprve na pánvi poduste na rozpuštěné slanině. Osolte bylinkovou solí a duste, až získá oranžovou barvu a změkne. Nechte zchladnout a poté vmíchejte do kapřího rozsekaného masa spolu s dalšími surovinami.
Řídké kapří maso tak zhoustne. Z husté kaše tvořte placky a pečte na sádle z obou stran. Podávejte se zelným či jiným salátem.
Indické mrkvové kari
- cibule, česnek
- zázvor
- olej nebo přepuštěné máslo
- orientální směs koření (kari)
- chilli paprička
- mrkev
- kokosové mléko
- strouhaný kokos
- sůl, bobkový list
- libeček, hřebíček
- kardamom
Nejprve opečte na tuku cibuli, poté jemně nakrájený čerstvý zázvor a na závěr posekaný česnek. Přidejte posekanou chilli papričku a mletou směs koření. Nechte zapěnit a základ zalijte kokosovým mlékem.
Poté přidejte na kostičky či plátky krájenou mrkev, přihoďte několik hřebíčků, bobkový list, případně i kardamom a vše ještě trošku osolte. Duste mrkev téměř do měkka a na závěr přidejte trochu strouhaného kokosu a posekaný libeček.
Krátce nechte podusit a podávejte s rýží, případně i s pečeným vepřovým masem.
Související
-
Jak připravit drůbež? Tipy na pečení a recept na kohouta na víně
Jídla z drůbeže byla dříve slavnostní, dnes tvoří základ jídelníčku. V Čechách se využívá hlavně kuřecí maso, ale připravit můžete kachnu, husu, krůtu, perličku i křepelku.
-
Dýňový koláč (bez lepku, cukru, laktózy)
Recept na zdravý dezert bezlepkové mouky slazený javorovým sirupem s dýní nabídla v pořadu Přírodní lékárna diabetoložka Štěpánka Kutišová.
-
Zapečené cukety na tři způsoby, placky, smažená cuketa
Gratinované, česky řečeno zapékané, cukety můžete připravit na mnoho způsobů. Pokrm může mít konzistenci sekané fáše ztužené vejci nebo můžete zvolit vrstvení surovin.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.