Mák má mnohem více vápníku než mléko. Využijte toho

Nebojme se potravinářského (olejného) máku. Naše tělo po jeho konzumaci nedojde žádné újmy ani závislosti, neboť obsah morfia, kodeinu a dalších narkoticky působících látek je v makových semenech, která tradičně používáme, velmi malý.

Neoprávněné obavy spojené se zneužitím rostliny máku setého však vedly řadu států k zákazu jeho pěstování. Pokud chcete nějakému zahraničnímu hostu nabídnout něco velmi zvláštního a typického, ukažte na makovou buchtu!

Mák se takto stal převážně slovanskou pochoutkou a Česká republika je králem v jeho pěstování. Například v roce 2008 vypěstovala celých 62 procent světové produkce potravinářského máku.

Jakkoli je pro naši středoevropskou oblast typické namodralé semeno, barevných odrůd existuje mnoho. V poslední době roste zájem o semena bílá nebo růžová.

Mák je skutečnou domácí „superpotravinou.“ Jedná o rostlinu s bezkonkurenčně nejvyšším množstvím přirozeně se vyskytujícího vápníku. Navíc s vyšší mírou vstřebatelnosti než u mléčných produktů. Vápník z bezpečného rostlinného zdroje je darem matky přírody, kterého bychom měli pravidelně využívat. Obsah vápníku v máku zhruba dvanáctkrát převyšuje mléko a třikrát sýry.

Čtěte také

Kromě toho mák obsahuje mnoho dalších minerálů – železo, selen, mangan, zinek, draslík, hořčík, fosfor, ale také hodně vlákniny i rostlinných bílkovin. Dále je hodnotným zdrojem vitaminu E a také B vitaminů.

Pomůže tedy k posílení a vyživení organismu, proti osteoporóze, na zlepšení stavu vlasů, nehtů, zubů, na podporu organismu zápasícího s vyčerpáním a stresem, hodí se pro starší lidi i pacienty v rekonvalescenci. Mák příznivě ovlivňuje také dýchání, krvetvorbu a správnou funkci srdce a plic.

Za tímto účelem kupujte mák bez přídavku cukru a pokud možno, sami si ho čerstvě umelte. Mastné kyseliny v něm obsažené mohou podléhat oxidaci. Namletý mák hojně přidáváme do smoothies, ovesných kaší, jogurtů. Tradiční české recepty na přípravu makových lahůdek vzhledem k vysokému obsahu cukru, mouky a tuku upravujeme. Makové náplně pečeme na pečicím papíru bez těsta.

Makový dresink

Suroviny na ¾ šálku dresinku:
1 polévková lžíce dijonské hořčice
1 polévková lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce medu
1 polévková lžíce sójové tamari omáčky
1 polévková lžíce citrónové šťávy
½ hrnku pomerančové šťávy
¼ hrnku bílého jogurtu
1 polévková lžíce makových semínek

Všechny ingredience smíchejte v malé zavařovací sklenici a dobře protřepejte. Dresink si můžete na několik dní uschovat v lednici.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.