Krize přišla. Vandráci Pavel Liška a Jan Révai se v Guatemale rozdělili kvůli sporu o snídani

26. červenec 2019

Vandráci Vagamundos, kteří jezdí na motorkách po střední Americe, točí o tom dokument a plní si sen. To jsou herci Pavel Liška a Jan Révai. Na jejich cestě je ještě doplnil režisér a kameraman Hynek Bernard.

„Hynek je hlavní postava, co se týče natáčení. Díky němu mohli diváci vidět ty krásné obrázky ze Střední Ameriky,“ připomíná Pavel Liška. „Také díky němu jsme se rozhodli, že to zkusíme točit všichni tři a přiznaně,“ dodává Jan Révai.

Dobrodruzi a motorkáři se poprvé setkali při projektu Moto cestou necestou, v rámci kterého absolvovali cesty na Kavkaz a do jižní Ameriky. „Chtěli jsme to ale dělat trochu jinak, nějak víc svobodněji, bez doprovodného auta, a tak všechno nazrálo k tomu, že budeme cestovat po našem,“ vysvětluje Jan Révai.

I když se tři účastníci dobře doplňovali, čtvrt roku trvající cesta byla zkouškou vztahů. „Byl to takový osobní test, kam až člověk může zajít, s tolerancí, s nějakým uhýbáním nebo potvrzováním jiných názorů. Taková cesta je velká škola,“ říká Jan Révai.

Důkazem toho byla krize v Guatemale, kde se tým Vandráků dokonce rozdělil. „Už předem jsme to tušili. Počítali jsme s tím, že musí přijít ponorka a vyřešíme to tak, že se na pár dní rozdělíme a bude to dobré i pro ten dokument. Skutečně se to stalo v Guatemale,“ vypráví Pavel Liška.

Plán před cestou? Neplánovat!

Podle Jana Révaie bylo důvodem rozkolu Pavlovo kakao. „Jednoho rána se probudil, chtěl dobrou snídani, a když jsem našel místo, kde se nasnídáme, tak třikrát za sebou řekl, že by ještě jel. A to už se tak nashromáždilo, že jsem odpověděl, ať si jede,“ vzpomíná dnes s úsměvem.

Jan Révai a Pavel Liška ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice s moderátorkou Hanou Šoberovou

Shledání přišlo po čtyřech dnech. „Na to jsme se těšili, protože jsme měli každý plno zážitků, ale klidně to mohlo být i delší. Já jsem si to strašně užil, protože do té doby člověk přemýšlel nejen sám za sebe, ale i za ty ostatní dva. Najednou je ale sám za sebe, má víc času sám na sebe a je to úplně jiné vnímání,“ popisuje Jan Liška.

Za největší zážitek označuje Jan Révai setkání s lidmi. „Nikdy jsme přesně nevěděli, kam jedeme, bylo to víc po vesnicích a přírodě, kde lidé byli prostší a chudší, a o to to bylo zajímavější. Ať to bylo jakékoli místo, každé setkání s lidmi byla velká zábava,“ komentuje.

Lidé cestují zbytečně draze. Jděte na to jinak, říká žena, která sedmkrát obletěla svět

Cestování

Cestovat se dá i za pár „šupů“. Důkazem toho je Hana Machalová, která sedmkrát obletěla zeměkouli a je propagátorkou takzvaného chytrého cestování. Myslí si, že lidé dnes mají možnosti jako dosud nikdy.

Jediným plánem před cestou bylo podle Pavla Lišky neplánovat. „Měli jsme jen směr z Panamy do Mexika, a přestože jsme točili dokument, věřili jsme tomu, že nám to spadne z nebe. A ono to fakt padalo. Chtěli jsme ten kontinent natočit tak, jak ho potkáme, věřili jsme, že to musí být nosné, a vyplatilo se,“ dodává.

Cesta pro oba byla nejen dobrodružným výletem, ale také prací. „Občas nás samozřejmě napadlo, že nám chybí rodina a děti, ale pořád tam převyšovala ta zodpovědnost mít dost materiálu a točit všechno, co nás potká. Navíc když si člověk posteskne, všude se dá telefonovat, takže v kontaktu jsme byli,“ říká Jan Révai.

Ten už teď také mluví o další cestě. „Řekli jsme si, že když se to tak povedlo a jsme za to rádi, byla by hloupost to opouštět. Nás to cestování pořád láká a vidíme v tom docela dobrý potenciál pro náš pořad, který bychom chtěli dál rozvíjet. Určitě chceme jet znovu,“ uzavírá s tím, že nové dobrodružství Vandráků Vagamundos se začne natáčet příští rok na podzim.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.