Lidé cestují zbytečně draze. Jděte na to jinak, říká žena, která sedmkrát obletěla svět

18. duben 2018

Cestovat se dá i za pár „šupů“. Důkazem toho je Hana Machalová, která sedmkrát obletěla zeměkouli a je propagátorkou takzvaného chytrého cestování. Myslí si, že lidé dnes mají možnosti jako dosud nikdy.

Hana Machalová tvrdí, že i člověk s běžným platem a rodinou si může dovolit třeba tři dovolené do roka. „Já razím heslo, že lidé u nás cestují zbytečně draze a zbytečně se bojí,“ říká.

Sama procestovala svět, i když má stejné podmínky jako většina lidí. „Mám běžné zaměstnání jako asistentka a jen pár týdnů dovolené, kterou si nemůžu vzít úplně v kuse. Využívám státní svátky a prodloužené víkendy a říkám lidem, aby přemýšleli o tom, jak si splnit své cestovatelské sny, než aby žili pořád v lítosti a jezdili v plné sezóně k předraženému moři,“ vypráví.

Kdysi také šetřila na dovolenou několik měsíců a sháněla last minute zájezdy. Pak podle svých slov zjistila, jak snadné je dnes cestovat. „Jsou takové možnosti jako nikdy za celou historii lidstva,“ zdůrazňuje.

Kde je tajemství levného cestování? Na internetu

Klíč k levnému cestování se skrývá na internetu. Bez něj se neobejdete. „Nabízí tam akční letenky a jízdenky, dobré levné ubytování musíte zarezervovat na internetu.  V tom doporučuji se pocvičit. Hodně stránek je v češtině, takže na tom můžete začít stavět a za rok už můžete být někde úplně jinde,“ radí.

Na různých internetových portálech je možné si nastavit odběr novinek a akčních nabídek. Letecké společnosti mají své strategie, jak naplnit letadlo do posledního místa, a podle toho mění ceny. „Jsou klasické národní aerolinky, ale také nízkonákladové společnosti, které přepravují spoustu lidí na kratší vzdálenosti. S těmi se dá létat za stovky korun. Do tisícovky se dostanete na spoustu míst po Evropě, například Skandinávie a Londýn jsou velice levné,“ připomíná.

Hana Machalová, propagátorka chytrého cestování

Výhodné bývá cestování na přelomu zimy a jara a podzimu a zimy. Naopak za cenové peklo Hana Machalová označuje červenec a srpen. „Já lidi nabádám, aby opravdu zvážili, jestli jim ta koupačka stojí za to, jestli nemůžou využít červen nebo září, kdy je moře také teplé, ale ceny padají na polovinu až čtvrtinu,“ říká.

Léto je podle ní lepší než na cestu k moři využít pro návštěvu destinací, kam se v jiných ročních obdobích nedá dostat. „Pokud máte sen procestovat Skandinávii, láká vás divoká příroda jako Kanada nebo Aljaška, tak je lepší vyrazit v létě tam,“ popisuje.

Lidé píší recenze, a tak se ubytovatelé snaží

Co se týče ubytování, doporučuje opět spolehnout se na velké internetové portály. Málokdy tu šlápnete vedle. „Dnes se ubytovatelé skutečně snaží, aby měli plno, aby k nim turisté jezdili. Lidé v současné době píší na internetu na všechno tvrdé recenze, na které se dá spolehnout,“ vysvětluje.

To, co jsme našli na vraku trajektu Estonia, nás vyděsilo, říká potápěč

Potápěči zkoumají vrak lodi

Patří mezi několik málo lidí, kteří jsou povoláváni k zahraničním expedicím do velkých hloubek. Mezinárodně uznávaného vrakového potápěče Jindřicha Böhma mohli nedávno lidé potkat také v Hluboké nad Vltavou, kde se konal festival Voda, moře, oceány.

Stravování v cizí zemi si Hana Machalová zajišťuje vždy sama, neobjednává polopenze ani jiné služby. „Je škoda nechat se ochudit o chutě dané země, navíc nechceme být vázaní tím, že musíme být někde v určitý čas na večeři. Raději si v supermarketu nakoupíme potraviny, které jsou třeba v mnohem lepší kvalitě než u nás, my jsme byli spíše příjemně překvapení, co je kde k mání,“ vypráví.

A co jazyková bariéra? „Já umím anglicky, ale není to úplně spásné. Angličtina hodně pomůže při plánování, v angličtině najdete mnohem více informací, ale na místě je často k ničemu. Tam si člověk prostě musí nějak poradit. My jsme ale nakonec vždycky zjistili to, co jsme potřebovali,“ dodává.

S nízkými náklady se podle Hany Machalové dá opravdu poznat skoro celý svět. Jsou ale destinace, které pro nás budou vždy drah.. „Jsou to ty dobrodružné. Pokud chcete na velkou výpravu do Himalájí, do Grónska, na odlehlá místa, tak za to vždy musíte zaplatit. Vždy také zaplatíte za safari v Africe a rozhodně se nikdy levně nedostanete do Oceánie, není nikdo, kdo by vás tam dopravil za pár šupů,“ uzavírá.

Spustit audio

Související