Je jí 22 let a procestovala už 32 zemí. Neutrácí ale velké peníze, Bělehrad si užila za osm stovek

31. srpen 2019

„Je pár věcí, na kterých se dá ušetřit,“ říká o cestování Lenka Kosmatová. „První je transport, druhá jídlo a třetí ubytování,“ vysvětluje mladá žena z Husince, která během několika málo let stihla projet 32 zemí světa.

Cesty, na které jiní šetří dlouhou dobu, je ona schopná podniknout za zlomek ceny. „Asi nejlevněji mě vyšel výlet s kamarádkou do Srbska,“ odpovídá na otázku, jaký byl její spořivý majstrštyk.

„Obecně východ Evropy je levný a já jsem tak strávila čtyři dny v Bělehradě, spoustu jsem toho viděla i zažila a i s cestou mě to přišlo všeho všudy na osm stovek,“ usmívá se.

Pokud se jí po něčem na cestách stýská, tak to je česká kuchyně a česká příroda. „Opravdu si myslím, že jihočeská příroda je jedna z nejhezčích přírod, které existují,“ tvrdí žena, která viděla džungle i pouště.

Lidé cestují zbytečně draze. Jděte na to jinak, říká žena, která sedmkrát obletěla svět

Cestování

Cestovat se dá i za pár „šupů“. Důkazem toho je Hana Machalová, která sedmkrát obletěla zeměkouli a je propagátorkou takzvaného chytrého cestování. Myslí si, že lidé dnes mají možnosti jako dosud nikdy.

„A jestli mě něco láká, tak je to Írán a v Africe pak Nigerie,“ přibližuje své cestovatelské plány.

„Také bych do pětadvaceti chtěla stihnout navštívit všechny evropské země,“ dodává.

Proč to všechno podniká? Na tuhle otázku má Lenka Kosmatová jasnou odpověď: „Chci ukázat všem, že na světě je víc dobrých lidí než těch špatných.“

autoři: Václav Malina , Filip Černý
Spustit audio

Související