Císař se za nás přimluvil, vypráví baronka Jana Germenis-Hildprandtová, jak rodina našla po vyhnání ze zámku v Blatné azyl v Africe

11. březen 2023

Dvakrát utíkala Jana Germenis-Hildprandtová před komunismem. Jednou jako malá holka, když se jejím rodičům podařilo vystěhovat se z komunistického Československa do Etiopie. Podruhé jako mladá žena, když etiopskou monarchii smetla marxistická revoluce. Dnes se baronka stará o zámek v jihočeské Blatné, který byl rodině vrácen po roce 1991.

„Můj děda byl československý velvyslanec u Společnosti národů v Ženevě,“ říká Jana Germenis-Hildprandtová o svém dědečkovi, diplomatovi Ferdinandu Veverkovi.

„Tam se v roce 1936 poznal s etiopským císařem. Už tenkrát ho císař pozval na návštěvu Etiopie, protože Československo bylo jednou z mála zemí, která podporovala tehdejší Habeš proti italské okupaci,“ vysvětluje, jak vznikla vazba rodiny z Čech na císařský dvůr v Africe. „A když moji prarodiče po únoru 1948 utekli přes hranice, tak z Německa odešli právě do Etiopie,“ dodává.

Etiopský císař Haile Selassie I. byl Ferdinandovi Veverkovi vděčný za podporou a zaměstnal ho na císařském dvoře. Jenže v komunistickém Československu zůstala část rodiny Veverkových, včetně vnučky Jany a její matky Kornélie, která se vdala za majitele zámku v Blatné Bedřicha Hildprandta.

Čtěte také

Hildprantovi ovšem už zámek neobývali, na začátku 50. let z něj byli vyhnáni do nedaleké vsi Rojice. „Děda se snažil dostat nás také do Etiopie,“ vzpomíná Jana Germenis-Hildprandtová. „Nejdříve jsme se měli vystěhovat v roce 1956, jenže přišla maďarská revoluce a sešlo z toho,“ líčí dobu, kdy jí bylo devět let.

„Ale císař jezdil každý rok na pobyt do Karlových Varů a během jednoho z nich se za nás přimluvil u prezidenta Novotného. A my jsme konečně v roce 1959 odešli také do Afriky,“ doplňuje.

V Etiopiii pak rodina žila až do začátku 70. let, kdy ji marxistický převrat vyhnal zpět do Evropy. „Během něj šlo skoro o život,“ dodává lakonicky Jana Germenis-Hildprandtová.

Návratu do Blatné po pádu komunismu se její tatínek nedožil, maminka, které v té době bylo 73 let, ano. Spolu s ní a sestrou Josefínou se Jana Germenis-Hildprandtová vrhla do správy a oprav rodového majetku, který byl rodině vrácen v restitucích po roce 1991.

Celé vyprávění baronky Jany Germenis-Hildprantové si poslechněte v cyklu Jihočeši online.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související