Karel Skalický utekl přes železnou oponu do Říma a stal se knězem. Po revoluci se vrátil na jih Čech

28. květen 2022

Život Karla Skalického by vydal na hodně obsáhlý román. Rodák z Hluboké nad Vltavou přešel za nezvyklých okolností nelegálně přes železnou oponu, emigroval do Říma, kde se stal knězem a zapojil se do exulantských aktivit. Zároveň přednášel na Papežské Lateránské univerzitě.

Po pádu komunismu se vrátil do jižních Čech a začal vyučovat na Jihočeské univerzitě. Domov znovu našel v Hluboké nad Vltavou, na kterou měl řadu vzpomínek ze svého dětství. „Z těch let na Hluboké si vzpomínám především na mobilizaci, když otec odcházel a zanedlouho se vrátil, čili demobilizace, to dusné klima, které tenkrát bylo, a potom okupace a válka,“ popisoval Karel Skalický.

„Jednoho krásného zazvonil zvonek, jdu otevřít a gestapo. Odvedli tatínka. Sice ho neposlali do koncentráku, ale do Říše. To tenkrát znamenalo prakticky do Českého Krumlova. Tam pracoval na lesním ředitelství a téměř prozřetelností se připravil na to, že po válce se stal lesním ředitelem v Českém Krumlově a tak jsme po válce opustili Hlubokou a přesídlili do Krumlova,“ dodal.

Vysokoškolský pedagog a kněz Karel Skalický převzal za své aktivity v roce 2006 od prezidenta republiky Řád Tomáše Garrigua Masaryka a o devět let později získal cenu za svobodu, demokracii a lidská práva, kterou uděluje Ústav pro studium totalitních režimů.

V květnu se Karel Skalický dožil úctyhodného věku 88 let. Při této příležitosti přinášíme v cyklu Jihočeši rozhovor, který natočila v roce 2012 Hana Soukupová.

autoři: Filip Černý , Hana Soukupová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.