U cisterciáků se mi moc líbila vyváženost práce a modlitby, vzpomíná na svá studia farář Stanislav Brožka

18. prosinec 2021

Stanislav Brožka, farář z Dobré Vody u Českých Budějovic, soudce církevního soudu, prezident českobudějovické diecézní charity a také nadšený včelař. Tak by se dal v kostce popsat mladý muž, rodák z Netolic, který se rozhodl věnovat netradičnímu povolání římskokatolického kněze.

Jeho kněžskému svěcení samozřejmě předcházela studia. „Studoval jsem katolickou teologickou fakultu, ale ještě předtím, než jsem nastoupil do kněžského semináře, jsem také poznal komunitu cisterciáků ve Vyšším Brodě. Bylo to pro mě velice inspirativní prostředí a určitou dobu jsem také přemýšlel o tom, že bych vstoupil do tohoto řádu,“ vypráví.

Během studia v Praze se Stanislavu Brožkovi naskytla příležitost jít studovat do cisterciáckého kláštera v Rakousku. „Mohl jsem tak zároveň poznat to prostředí a naučit se jazyk. Byla to pro mě velká zkušenost a jsem za ni moc rád. Tam jsem vlastně teologické studium dokončil a vrátil jsem se do diecéze,“ říká.

U cisterciáků se mu podle jeho slov moc líbila vyváženost práce a modlitby a to, že modlitba má v tomto řádu pevné místo. „Není to tak, že když mi zbyde čas, tak se pomodlím, ale prostě vím, že v určitý čas se sejdeme v kostele. Také bylo hezké, že jsme se modlili společně. Musím přiznat, že i ta latina je pro mě přitažlivá, zaujala mě, hodně mě to bavilo,“ dodává.

Celý rozhovor s farářem Stanislavem Brožkou si poslechněte v cyklu Jihočeši.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.