Stanislav Schneedorf zachraňuje šumavské křížky a boží muka. Začalo to díky stovkám hříbků na jednom malém místě

17. leden 2022

„Během svých toulek po šumavských stezkách, opuštěných a zničených osadách, podél potoků a řek a po lesních samotách jsem zjistil, že na těchto místech zanechal člověk leckde svou duchovní stopu, která z různých důvodů upadla v zapomnění, ale zaslouží si, aby nejenom nás, obyvatele Šumavy, ale i přespolní návštěvníky a turisty stále provázela.“

To jsou slova Stanislava Schneedorfa, pětaosmdesátiletého, na svůj věk obdivuhodně vitálního a činorodého, muže žijícího v malé garsonce ve Volarech. Má jednu vskutku bohulibou zálibu – opravuje s přáteli křížky a boží muka, vrací je do šumavské krajiny a obnovuje jejich původní význam. 

S tím je navíc provázaná jeho další vášeň – fotografování. „U nás doma bydleli dva američtí vojáci, provianťáci. To bylo v roce 1945 a mně bylo devět let. Ti Američani kontrolovali polní kuchyně. S nimi jsem jezdil džípem a učil se fotografovat s fotoaparátem Kodak. A tato záliba už mi zůstala,“ vypráví rodák ze Strakonic.

Stanislav Schneedorf u křížku nedaleko Kvildy na Šumavě

Stanislav Schneedorf se vyučil elektromechanikem a delší dobu byl zaměstnán v lipenské elektrárně.  V září roku 1989 se jeho život změnil, když na cestě mezi Filipovou Hutí a Kvildou našel s kamarádem na jednom malém místě několik stovek hříbků. „Bral jsem to jako znamení shůry, protože blízko stál ošuntělý kříž. Za pár dní jsem ho natřel. Od té doby jsem ho opravoval třikrát, ale takhle to kdysi  všechno začalo,“ vysvětluje.

Takto doposud zachránil téměř sedm desítek křížků – u Borových Lad, na Bučině, u Stožce, na Knížecích pláních i jinde. Památkám symbolizujícím umučení Ježíše Krista věnuje od konce 80. let nejen spoustu energie a práce, ale vkládá do obnovy také vlastní finanční prostředky a materiál. Od začátku 90. let si vydělává tím, zásobuje několik restaurací a dalších zákazníků kořením.

Šumavan Stanislav Schneedorf loni sám financoval z peněz našetřených na auto vydání působivé a úspěšné knihy Příběhy šumavských křížků ze zaniklých osad na česko-bavorském pomezí. Je také jejím autorem, jak po stránce písemné, tak po stránce fotodokumentační. Už připravuje pokračování. „Pokud všechno dobře půjde, druhá knížka by měla vyjít o Velikonocích,“ prozrazuje.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související