„Možná trochu namachrovaný, ale hezký,“ směje se svému zájmu o vše železničář, rybář, znalec šumavské přírody i výrobce dřeváků

8. leden 2022

S Karlem Fürbachem se možná mnozí z vás už někdy potkali. Tento Šumavák s renesančním záběrem třeba nikdy nechyběl na Volarských slavnostech dřeva, kde už třetí dekádu předvádí výrobu tradičních dřeváků. Ale také se vyzná v šumavské přírodě, rybaří a v rozletu mu pomohlo to, že se vyučil strojvedoucím.

„Mašinfíra vidí z toho vlaku plno věcí, co se jinak nevidí. Třeba kytky, to je zajímavé, že kolem trati se objeví hodně kytek, které jinde nerostou. Ono je to dokázané, že se ta semena roznáší na podvozku. Takže jsem zkrátka hodně věcí viděl,“ vysvětluje.

O všechno se Karel Fürbach navíc vždy zajímal. „Já jsem samouk a snažil jsem se prohlubovat to, co jsem nevěděl. Šel jsem do knížky, nastudoval si to a pak zase poučoval ostatní. Možná to bylo trochu namachrovaný, ale bylo to hezký. Byl jsem rád, že jsem uměl všechno,“ směje se.

Často se také stával průvodcem návštěvníků. „Když dorazili na nádraží lidi, kteří chtěli poznat Volarsko, tak jsem s nimi většinou šel. Vyprávěl jsem jim o tom, co jsme kde viděli, co jsem tam zažil,“ popisuje.

Celý rozhovor se znalcem přírody, rybářem, výrobcem dřeváků a mužem mnoha dalších dovedností Karlem Fürbachem si poslechněte v cyklu Jihočeši.

Spustit audio

Související